Oorzaken letselschade

Letselschade Verkeersongeval

Letselschade verkeersongeval

Jaarlijks vinden er in Nederland 100.000den verkeersongevallen plaats. Gelukkig is er bij de meeste verkeersongevallen enkel sprake van blikschade. Soms zijn er echter ook letselschade slachtoffers te betreuren. In 2022 ondervonden ruim 21.000 mensen ernstig letsel ten gevolge van een verkeersongeval. In dit artikel beschrijven wij het onderwerp: letselschade verkeersongeval.

Vaak zijn er bij een verkeersongeval meerdere verkeersdeelnemers betrokken. Dit kunnen gemotoriseerde verkeersdeelnemers, fietsers of voetgangers zijn. Een verkeersongeval kan zeer ingrijpend zijn voor zowel het slachtoffer als de veroorzaker. Bij persoonlijk letsel na een verkeersongeval is het daarom verstandig om de politie in te schakelen. Deze bekijkt wat de toedracht is van het verkeersongeval. Maar ook of er getuigen zijn. Voor een goede afwikkeling van het verkeersongeval is het belangrijk om een duidelijke situatieschets voorhanden te hebben.

Whiplash door verkeersongeval

Aantal letselschade gevallen Nederland door verkeersongeval
Aantal letselschade gevallen Nederland door verkeersongeval groter dan 20.000

Ruim 40 procent van alle verkeersongevallen is een kop-staartbotsing. Hierbij botst een voertuig tegen het voertuig ervoor. Veelal wordt dit tweezijdig ongeval veroorzaakt door onvoldoende afstand tussen de twee betreffende voertuigen. Een voorbeeld van letsel dat na een dergelijk verkeersongeval kan ontstaan, is een whiplash.

In veel gevallen kunnen verkeersslachtoffers in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Dit kan als iemand aansprakelijk is voor de letselschade. De schade kan dan op de derde partij worden verhaald.

Verkeersongeluk met letselschade?

Als u letselschade heeft opgelopen door een verkeersongeluk kan er veel op u afkomen. Maar ook bij de veroorzaker kan er onduidelijkheid ontstaan. Hoe kan eventuele (im)materiële schade worden vergoed? En wie is aansprakelijk voor het verkeersongeval?

Dit zijn veel voorkomende vragen waarbij een van onze gespecialiseerd LSA advocaten u graag het antwoord geeft. Neem even contact met hen op.

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht

    Wat zijn de meest voorkomende verkeersongelukken?

    Het meest voorkomende ongeluk is de kop staart botsing. Hierbij botst een auto met zijn voorkant (kop) tegen de achterkant (staart) van de auto voor hem aan. TNO heeft onderzoek gedaan naar de meest voorkomende verkeersongevallen.

    De top 5 meest voorkomende verkeersongevallen:

    1. Achteraanrijding 51%
    2. Vooraanrijding 19%
    3. Zijaanrijding 14%
    4. Kettingbotsing 15%
    5. Onbekend / anders 1%

    Een andere bron geeft de volgende getallen gemeten over 2018

    1. Flank: 28.773
    2. Kop/staart of kettingbotsing: 16.670
    3. Vast voorwerp: 9.850 (lichtmast, betonblok, etc.)
    4. Eenzijdig: 6.066
    5. Frontaal: 4.436
    6. Voetganger: 2.141
    7. Los voorwerp: 1.380
    8. Dier: 670
    9. Geparkeerd: 540

    Van 55.699 verkeersongevallen is de oorzaak niet bekend. 

    Wat zijn de oorzaken van ongelukken?

    Wist u dat .. de meeste ongelukken in de eerste 5 minuten van een autorit plaatsvinden en in de regel binnen een straal van 5 kilometer vanaf de woonplaats?

    Bellen in de auto
    Bellen in de auto is de grootste oorzaken van ongelukken op de weg. Door te bellen in de auto zijn bestuurders minder alert. Dit is te voorkomen door te bellen met behulp van een carkit. Of nog beter, stop even langs de weg.

    Het wisselen van muziekzender
    Als u van radiostation wisselt, bent u kort afgeleid en let u even niet op de weg. Vooral in langzaam rijdend verkeer kan de bestuurder dan net iets te lang afgeleid zijn. Stel daarom radiozenders thuis al in, zodat u tijdens het rijden niet hoeft te zoeken.

    Eten tijdens het rijden
    Als u eet terwijl u rijdt, heeft u minder aandacht voor het verkeer. Daarnaast bent u ook minder alert als u juist honger heeft. Probeer het eten uit te stellen totdat u stil staat of eet van te voren.

    Achterom kijken
    Het te lang in de gaten houden van achterliggend verkeer is niet verstandig. U let dan minder op verkeer dat voor u rijdt. Kijk dus regelmatig, maar kort in uw spiegels. Kijk vooral ver vooruit om zo niet onaangenaam verrast te worden.

    Alcohol voor en tijdens het rijden
    Rijden onder invloed heeft een negatief effect op uw rijgedrag. U bent niet zo alert waardoor u minder snel reageert op gevaarlijke situaties.

    Soorten verkeersongevallen met letselschade

    1. Auto ongeluk
    2. Bus ongeluk
    3. Brommer ongeluk
    4. E-bike ongeluk
    5. E-step ongeluk
    6. Fiets ongeluk
    7. Motor ongeluk
    8. Scootmobiel ongeluk
    9. Voetganger ongeluk
    10. Vrachtwagen ongeluk

    Onze specialisten

    Oscar Hijink
    Marit Herngreen
    Ela Timmermans
    Rianne Bockhoven
    Eelco Driessen

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat