Gevolgen letselschade

Emotionele schade

Als u geestelijke stress of emotionele schade heeft opgelopen na een auto-ongeluk of een andere type ongeluk dan is het mogelijk om aanspraak te maken op compensatie voor geleden emotionele stress als een onderdeel binnen de totale geleden pijn en geleden schade. Niet economische schade waaronder emotionele stress kan een enorm wisselend karakter hebben afhankelijk van de situatie.

Het is belangrijk om te vermelden dat schade door emotionele stress in de praktijk alleen worden toegekend bij serieuze letsels met heftige consequenties. Lees dit artikel verder als u interesse heeft in de manier waarop schade ten gevolge van emotionele stress in de praktijk wordt aangepakt.

Wat is emotionele schade

Over het algemeen verwijzen ‘pijn en lijden’ naar fysieke pijn en emotionele stress die je ondervindt ten gevolge van een ongeluk. Als aspect van pijn en lijden noemt men iets emotionele stress – geestelijk onbehagen – als de actie van een ander de oorzaak is van jouw geestelijke problemen. Denk daarbij aan angst, minderwaardigheid, pijn, slapeloosheid en depressiviteit. Hoofdpijn wordt niet als emotionele schade gezien.

emotionele schade letselschade stress

Om een goede zaak te hebben ten aanzien van de schadevorm ’emotionele stress’ moet je aan kunnen tonen dat

1. de stress niet vluchtig is
2. de veroorzaker van het ongeluk ook de oorzaak is van de stress
3. de mentale stress medisch significant is dus bevestigd

Soms moet het ook aangetoond worden dat de emotionele stress en de lichamelijke stress met elkaar verband houden.

Hoewel emotionele stress in de praktijk als pijn en lijden wordt beschouwd kan het ook op een andere wijze worden ingebracht:

 1. Het bewust toedienen van emotionele stress:
  Dit is een schadelijke handeling waarbij een persoon doelgericht en bewust grote stress van langdurige aard toebrengt waarvan men redelijkerwijs kan stellen dat niemand dit onder normale omstandigheden hoeft te verdragen. De veroorzaker kan weten of in ieder geval vermoeden dat u het slachtoffer wordt van een dergelijke emotionele schade als gevolg van zijn of haar handelen.
 2. Emotionele stress veroorzaakt door nalatigheid:
  Dit is van toepassing wanneer u stress ondervindt ten gevolge van nalatigheid van een ander.
 3. Emotionele stress waardoor je niet langer kunt genieten van de voordelen van een gehuwd leven of het ouderschap veroorzaakt door de nalatigheid of het bewust emotionele schade toebrengen door een persoon.

Emotionele stress in een claim verwerken

Als onderdeel van een schade claim moet schade door emotionele stress ondersteund worden door ter zake doende documentatie en bewijzen. Ten eerste zullen we dus bewijzen moeten verzamelen die uw claim onderbouwen. Denk daarbij aan medische documenten, foto’s en notities van doktoren. Vervolgens zullen we een brief moeten opstellen waarin de diverse schades in detail worden toegelicht. We zullen echter moeten wachten totdat uw medische toestand stabiel is en het toelaat om juridische actie richting uw verzekeraar te ondernemen.

Gratis advies

Hoe bewijs je emotionele schade?

U moet specifiek en eenduidig aantonen in welke mate u emotionele schade heeft opgelopen ten gevolge van het ongeluk. Hieronder noemen wij 5 factoren die besproken kunnen worden bij de evaluatie van emotionele stress:

 1. de intensiteit van stress
 2. de duur van de stress
 3. gerelateerd lichamelijk letsel
 4. onderliggende oorzaak van de pijn
 5. de mening van doctoren ten aanzien van uw psychische klachten

We moeten documenten en bewijzen verzamelen om deze factoren te onderbouwen. Het is een goed idee om een persoonlijk logboek bij te houden ten aanzien van uw emotionele toestand. Soms wordt dit logboek als bewijs toegelaten.

Heeft u een claim ten aanzien van emotionele schade. Een advocaat of letselschadespecialist kan helpen?

Over het algemeen is het moeilijk om emotionele stress aan te tonen omdat het in veel gevallen een erg subjectieve vorm van letsel is. Als u emotionele schade ondervindt van een ongeluk dan kunt u de hulp in schakelen van een juridische letselschade specialist bij het opstellen van een claim en de bijbehorende bewijsvoering. Neem daarom contact met ons op via 0800 44 55 000

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  • Het enige kantoor in Nederland met een dubbele accreditatie
  • Wij komen bij u thuis
  • Gratis en vrijblijvend adviesgesprek
  • De specialist in letselschade
  • Een 9+ volgens onze klanten

  Onze specialisten

  Oscar Hijink
  Mark Visser
  Marit Herngreen
  Ela Timmermans
  Rianne Bockhoven
  Eelco Driessen

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat