Smartengeld berekenen

Smartengeld berekenen? Op basis van de berichten in de media of verhalen van derden wordt er bij de hoogte van het smartengeld vaak gedacht aan bedragen met veel nullen. Echter, in de praktijk zijn de toegekende bedragen in Nederland gematigd. Uitgekeerde bedragen kunnen sterk verschillen afhankelijk van de aard en de ernst van de verwondingen en de persoonlijke situatie.

De hoogte van het smartengeld berekenen

De hoogte van het smartengeld wordt bepaald op basis van vergelijkbare letsels en situaties. Dit wordt gebaseerd op de vele rechtelijke uitspraken. Het smartengeld berekenen is bij uitstek iets waar een letselschade advocaat u in kan bijstaan.

Bij de bepaling van de hoogte staat voorop dat met alle met alle omstandigheden rekening moet worden gehouden. Het bepalen van de hoogte van de smartengeldvergoeding is dus maatwerk en werk voor specialisten. Veel van de gehanteerde formules op basis van blijvende invaliditeit bieden over het algemeen weinig houvast.

Welke factoren beïnvloeden de hoogte van het smartengeld?

Enkele factoren die van invloed zijn op de hoogte van het smartengeld zijn:

 1. de aard en de ernst van het letsel (meest bepalende factor)
 2. restverschijnselen en toekomstige achteruitgang
 3. de leeftijd en geslacht van het slachtoffer
 4. gemiste maatschappelijke (carrière)kansen
 5. invloed op werk, studie, relaties, vrijetijdsbesteding, hobby’s en sporten
 6. mate van arbeidsongeschiktheid
 7. (blijvende) afhankelijkheid van anderen
 8. mate van blijvende (medisch vastgestelde) invaliditeit
  diverse sociale factoren
 9. invloed op werk, studie, relaties, vrijetijdsbesteding
 10. de mate waarin men zich van zijn toestand bewust is
 11. vertraging bij de afwikkeling van de schade/wettelijke rente
Letselschade advocaat breda berekent de hoogte van het smartengeld
Uw letselschade advocaat berekent de hoogte van het smartengeld

In Nederland zijn de bedragen meestal laag in vergelijking met veel andere landen. Het hoogste bedrag dat is toegekend voor 1991 was €136.000 aan iemand die door een medische fout met het HIV-virus was besmet.

Inmiddels is de hoogste smartgeldvergoeding ooit uitgekeerd niet minder dan € 150.000. Het niveau is al jaren behoorlijk constant. Toch wordt de laatste jaren wel een voorzichtige verhoging waargenomen. Dit ligt in lijn met de trend zoals wij die zien in de ons omringende landen.

Heeft u recht op smartengeld?

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld en wilt u dat onze letselschade advocaten uw smartengeld berekenen? Neem dan gratis én vrijblijvend contact met ons op. Wij werken landelijk. Bel gratis 0800 44 55 000. Of maak gebruik van dit formulier.

  Uw naam

  Uw e-mailadres

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Uw bericht

  Het was voor mij een bijzondere prettige ervaring dat men de nasleep van het ongeval van mij overnam en behartigde. De vakmensen van Hijink Advocaten hebben dit voor mij op een uitstekende wijze gedaan in  de moeilijke tijd na het ongeval. Het gaf me de rust om me volledig te concentreren op m’n herstel en me niet druk te maken over (vervelende) nasleepzaken! Tactvol en deskundig was de benadering, aan alles werd gedacht. Het heeft zeker bijgedragen aan een snel herstel. Na anderhalf jaar weer een ongeval; ook dit werd snel en vakkundig behartigd. Ik vond dit erg bijzonder; een ongekende hulp en nog gratis ook !! Ten slotte; Ik zal Hijink Advocaten aan anderen aanbevelen om hun belangen te laten behartigen. In goede gezondheid.

  dhr. Wim Heurneman, Doetinchem

  Onze specialisten

  Oscar Hijink
  Mark Visser
  Marit Herngreen
  Ela Timmermans
  Rianne Bockhoven
  Eelco Driessen

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat