Oorzaken letselschade

Letselschade Verkeersongeval

Scootmobiel ongeluk

Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven wagen met een stoel en een rechthoekig stuur. Scootmobielen hebben drie of vier wielen. In dit artikel beschrijf ik het onderwerp: scootmobiel ongeluk, de oorzaken, de gevolgen en wat u kunt doen als u slachtoffer bent van een aanrijding in of door een scootmobiel.

Wettelijk aanspraak maken door middel van een scootmobiel ongeluk schadeclaim

Voor iemand die al in een scootmobiel zit is het oplopen van letsel als gevolg van een ongeluk vaak desastreus. Afhankelijk van het type ongeluk en de ernst van het letsel kunnen de beperkingen van de bestuurder verder verergeren en er zelfs voor zorgen dat ze nog minder kunnen bewegen dan dat ze al konden. Als u het slachtoffer bent geworden van een ongeluk met uw scootmobiel waarbij u niet de veroorzaker was kunt u wettelijk aanspraak maken door middel van een scootmobiel ongeluk schadeclaim.

Wanneer mag u met een scootmobiel rijden?

Kan uw scootmobiel harder dan 10 kilometer per uur? Dan moet u minimaal 16 zijn om het te kunnen besturen. Gaat de scootmobiel langzamer, dan geldt geen minimumleeftijd.

Wat is de plaats op de weg van een scootmobiel

U mag met een scootmobiel rijden op:

  • de stoep;
  • het voetpad;
  • het fiets/bromfietspad;
  • de rijbaan.

Als deze wegonderdelen allemaal aanwezig zijn, mag u zelf bepalen welke weg u neemt. U mag geen gebruik maken van autowegen en autosnelwegen.

Voor de wet zijn scootmobielen gehandicaptenvoertuigen met een motor. Daarvoor geldt dat ze op de stoep, het voetpad, het fietspad en de rijbaan mogen rijden. Voor de scootmobiel gelden de regels van het wegtype waar
wordt gereden.

Op de stoep is de scootmobiel bestuurder een voetganger. Ook de maximumsnelheid verschilt per type weg: op de stoep en het voetpad is dat 6 km per uur . U mag 30 km per uur op het fietspad en 45 km per uur op
de rijbaan. De meeste scootmobielen kunnen in de regel niet sneller dan 20 km per uur. Een rijbewijs is niet nodig.

scootmobiel ongeluk gebroken vinger letselschade

U moet zich houden aan de verkeersregels van de weg waarop u met uw scootmobiel rijdt. Sinds 1 juli 2019 mag u geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het rijden met een scootmobiel. Er gelden dezelfde regels als bij het appen, bellen of muziek luisteren op de fiets.

  1. Op een scootmobiel moet u bij slecht zicht en ‘s nachts voorlicht én achterlicht voeren. Dit geldt niet als u op de stoep rijdt.
  2. Op het voetpad hebben voetgangers voorrang op scootmobielen. Het is belangrijk om te beseffen dat u alle recht op compensatie verspeelt als u of uw scootmobiel niet voldoen aan de wetgeving.

Wat kunt u claimen als gevolg van een scootmobiel ongeluk?

De volledige lijst is afhankelijk van uw persoonlijke unieke omstandigheden. De gevolgen zijn in te delen in:

  1. emotionele gevolgen van een ongeluk
  2. financiële gevolgen van een ongeluk
  3. lichamelijke gevolgen van een ongeluk
  4. materiele gevolgen van een ongeluk

Over het algemeen kunt u aanspraak maken op het volgende:

  • vergoeding medische kosten, als u kunt aantonen dat uw letsel is ontstaan vanuit nalatigheid van een andere bestuurder of persoon kunt u alle medische kosten verhalen, ook de kosten voor thuiszorg;
  • vervoerskosten die ontstaan vanuit de behoefte aan medische zorg;
  • kosten voor een nieuwe scootmobiel of de reparatie;
  • compensatie voor pijn en leiden, als u al invalide bent en uw invaliditeit neemt toe dan wordt hier mee rekening gehouden in het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding en het smartengeld;
  • verlies van inkomen, als u door het letsel niet meer in staat bent om het werk uit te voeren dan zult u uw inkomen verliezen. Dit wordt door de wet gecompenseerd. U kunt zelfs eventuele toekomstige promoties en bonussen opvoeren.

Ik ben aangereden door een scootmobiel, kan ik een schadevergoeding eisen?

Als u op de weg aangereden bent door een scootmobiel of als voetganger op het voetpad door nalatigheid van de bestuurder van een scootmobiel dan kunt u een letselschadeclaim indienen.

Als u vragen heeft over uw scootmobiel ongeluk neem dan gewoon contact met de letselschade specialisten van Hijink Advocaten op. Doe dat onder alle omstandigheden. Wij hebben extreem veel ervaring in verkeersongevallen en kunnen u goed ondersteunen.

Wat zijn de meest voorkomende soorten scootmobiel ongelukken?

Ondanks rustig rijden en het respecteren van alle regels ten aanzien van scootmobielen ontstaan ongelukken. Er zijn 3 hoofdoorzaken van scootmobiel ongelukken:

  1. Door omgevingsfactoren: denk daarbij aan ongelukken die hebben plaats gevonden als gevolg van beschadigd of ongelijkmatig wegdek. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het rijden in een winkelcentrum, restaurant of supermarkt. De ongelijke vloer kan ervoor zorgen dat het scootmobiel kantelt en omvalt waardoor u eronder beknelt raakt en letsel op loopt.
  2. Botsing met een ander voertuig: deze vorm van ongelukken worden veroorzaakt door nalatigheid van een medeweggebruiker. U kunt extreem letsel oplopen als u wordt aangereden door een andere bestuurder die onoplettend op u inrijdt. In een dergelijk ongeluk is de kans dat u ernstig letsel oploopt enorm.
  3. Gebreken aan het scootmobiel: Deze vorm van ongelukken ontstaan doordat het scootmobiel zelf defect is. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat u niet kunt remmen waardoor u ergens op botst en letsel op loopt.

Ongeacht het soort ongeluk dat ten grondslag ligt aan uw letsel, als u zelf niet de veroorzaker bent van het ongeluk kunt u aanspraak maken op een letselschadevergoeding en compensatie. Neem in dat geval op met een van onze letselschade specialisten of advocaten en wij zorgen ervoor dat u de maximale compensatie krijgt.

Wist u dat:

  • Al jaren op rij is het aantal dodelijke ongelukken met een scootmobiel erg hoog. Per 100.000 gebruikers vallen er 19 keer meer doden dan met de fiets en 6 keer zoveel doden als met de auto. Vaak wordt gewezen op de hoge gemiddelde leeftijd van de bestuurders;
  • Het aantal ongelukken met scootmobielen en gemotoriseerde invalidenvoertuigen is relatief hoog. In 2010 vielen er 19 doden, in 2013 32 en in 2016 38. Ook het aantal mensen dat op de spoedeisende hulp terechtkwam steeg sterk. In 2010 waren dat 1000 mensen, 1300 mensen in 2013 en in 2016 belandden 1600 mensen op de spoedeisende hulp.

Lees meer over de veiligheid van scootmobielen:

Ook interessant

  1. fietsongeluk
  2. aanrijding met een auto
  3. ongeluk met een e-bike

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letsel veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

    Volledige naam

    E-mailadres

    Telefoonnummer

    Hijink Letselschadespecialisten

    Vestiging Arnhem
    Onderlangs 1
    6812 CE Arnhem
    (026) 442 39 13

    Vestiging Nijmegen
    Kerkenbos 1021
    6546 BB Nijmegen
    (024) 388 66 80

    • Volledig gratis rechtsbijstand
    • Letselschade advocaten en specialisten
    • Lid Vereniging Letselschade advocaten (LSA)
    • Lid van Nationaal Keurmerk Letselschade
    • Een 9.3 klantbeoordeling

    Onze specialisten

    Oscar Hijink
    Mark Visser
    Marit Herngreen
    Ela Timmermans
    Rianne Bockhoven
    Eelco Driessen

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat