Whiplash schadevergoeding

Whiplash schadevergoeding: Dagelijks zijn 100’den mensen slachtoffer van een verkeersongeval. Meer dan 21.000 mensen raken jaarlijks ernstig gewond in het verkeer.* Honderden slachtoffers ondervinden de gevolgen van whiplash. Als u het slachtoffer bent van whiplash dan heeft u volgens de wet recht op een schadevergoeding. In dit artikel beschrijf ik de schadevergoeding bij whiplash.

Whiplash Schadevergoeding?

Als slachtoffer kunt u een whiplash schadeclaim indienen

Velen onder ons hebben geen idee van de ernstige gevolgen van whiplash en de invloed die dit heeft op het leven van slachtoffers. U kunt op meerdere manieren gevolgen ondervinden van deze lastige blessure. In sommige gevallen heeft u er weken last van, soms maanden en soms verdwijnen de klachten nooit meer.

Een whiplash wordt vaak gezien als een verstuiking of verrekking van de nek. Het is een blessure aan de zachte delen van de nek en de rug en wordt gezien als een blessure veroorzaakt door een harde ruk aan het hoofd zoals dit typisch is voor botsingen met auto’s. Het is een veel voorkomend gevolg van verkeersongevallen. Hoewel de symptomen zich vaak voordoen binnen de eerste 6 tot 12 uur na het ongeluk kan de pijn verslechteren in de daarop volgende dagen.

Hoogte van whiplash schadevergoeding?

De relatief beperkte vormen van nekletsel waarbij een volledig herstel te verwachten is binnen 3 maanden kunnen in de regel een aanspraak maken op een vergoeding tot € 2.140

Als het herstel tussen de 3 maanden en 2 jaar duurt en het nekletsel een bestaand mogelijk verergerd kan tot een claim leiden van 3.800 tot 6.900 euro.

Gemiddeld nekletsel omvat breuken, dislocaties, schade aan de ruggengraat of beschadiging van de weke delen en kan een behoorlijke invloed hebben op het leven. Als het herstel naar verwachting minder dan 5 jaar duurt maar er blijft wel in zekere mate sprake van blijvend letsel dan kan een schadevergoeding oplopen tot € 12.000

Beschadiging aan de weke delen in de nek die een ernstige beperking in de mobiliteit tot gevolg hebben, langdurige pijn en een extreem oncomfortabel gevoel worden in de regel ingeschat op bedragen van 12.000 tot 22.000 euro.

Dislocatie en verbrijzeling van de wervels, chronisch aanhoudende pijn en extreme bewegingsbeperking waardoor dagelijkse activiteiten niet meer kunnen worden uitgevoerd worden ingeschaald tot € 35.000

Bij enstig letsel in de vorm van serieuze breuken en dislocaties als ook beschadiging van de weke delen en chronische aanhoudende pijn bestaat aanspraak op een vergoeding rond de € 50.000

Als de nekwervels zijn beschadigd met een hoge mate van invaliditeit tot gevolg en chronische en langdurige pijnen evenals hoofdpijn kan aanspraak worden gemaakt op een bedrag tot € 115.000.

De meest ernstige vormen van nekletsel met al dan niet gehele verlamming tot gevolg in combinatie met langdurige, aanhoudende pijn en leiden en verminderde onafhankelijkheid gaan gepaard met een claim tot 130.000

Wat is het meest voorkomende oorzaak van whiplash?

De meest voorkomende oorzaak van whiplash is een botsing waarbij een auto een andere auto van achter aanrijdt (botsing van achteren). Een whiplash wordt veroorzaakt door ongelukken op elke mogelijke snelheid. Zelfs bij snelheden onder de 10 km per uur kunt u al last hebben van whiplash.

De whiplash klachten zijn groter wanneer het hoofd van het slachtoffer ten tijde van de aanrijding is gedraaid, de aanrijding als een verrassing komt of als het slachtoffer niet voorbereid is op de botsing. Daarnaast heeft een verleden met nekklachten een nadelige invloed op whiplash klachten. De hoeveelheid pijn die iemand heeft als gevolg van een ongeluk liggen gecompliceerd door de subjectieve beleving die vaak moeilijk te voorspellen is. Er zijn meerdere manieren waarop je een whiplash kunt krijgen maar een auto-ongeluk is het meest waarschijnlijk.

Wat zijn de symptomen?

 • stijfheid in de nek, pijn in de nek en moeite met het bewegen van de nek. Met name het zijwaarts bewegen van de nek;
 • Troebel zicht en beperkte scherpte met als gevolg dat u geen details meer kunt waarnemen;
 • hoofdpijn en verkramping om het hoofd en de nek met steken als gevolg;
 • lagere rugklachten en pijn in het deel tussen de ribbenkast en de bovenkant van de benen;
 • duizeligheid en een draaierig gevoel en toenemende onbalans;
 • een hoge toon in de oren (tinnitus);
 • slaapstoornis;
 • mentale klachten, snel geïrriteerd;
 • tintelingen in vingers en armen;
 • problemen met concentratie.

Als u een verkeersongeluk heeft gehad moet u direct advies inwinnen bij een medische deskundige. De meeste symptomen van whiplash kunnen worden behandeld met vrij verkrijgbare pijnstillers en koelen om de pijn, de zwelling en de spierspanning te verminderen. In sommige gevallen kunnen een aantal behandelingen ter bevordering van de bewegelijkheid van de ruggengraat helpen bij het hervinden van de normale positionering van de spieren en gewrichten. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de circulatie, het herstellen van het bereik en de mobiliteit en zo de genezing bevorderen.

Hoe lang houden de gevolgen van whiplash aan?

De gevolgen van een whiplash houden meestal een aantal dagen aan maar kunnen in uitzonderlijke gevallen meer dan een jaar duren.

Whiplash schadevergoeding als gevolg van een verkeersongeval
Whiplash als gevolg van een verkeersongeval

Kunnen de gevolgen van een whiplash terugkomen?

Zoals bij elke blessure kan ook pijn als gevolg van een whiplash terug komen. Echter, met de goede behandeling en zorg kunt u ervan uit gaan dat u volledig zult herstellen.

Wat is de gemiddelde whiplash schadevergoeding?

Er zijn zeer veel factoren van invloed op de hoogte van de whiplash vergoeding. De ernst van de blessure is van invloed op de algemene hoogte van de uitkering maar financieel verlies en de invloed van de blessure op uw persoonlijke leven hebben ook een grote invloed op de hoogte van de claim.

De meeste whiplash claims worden als minimaal geclassificeerd met een hersteltijd van 4 tot 5 weken. 90% van de mensen herstelt binnen 3 maanden van een whiplash. In dit geval is de gemiddelde smartengeld uitkering tussen de €1.000 en de €2.000. In het merendeel van de overige gevallen van nekpijn die meer dan een jaar aanhoudt, ligt de vergoeding tussen de €5.000 en de €10.000. Een groot deel van de schade zit echter in de vergoeding van huishoudelijk hulp, kinderopvang, medische zorg en compensatie voor eventueel verlies aan inkomen.

Er is een klein aantal patiënten dat gevolgen ondervindt van permanent cerebrale ruggengraat beschadiging die een permanente, chronische pijn tot gevolg heeft in combinatie met meerdere aanvullende symptomen die vaak gepaard gaan met een langdurige depressie. In dergelijke gevallen kan de hoogte van de claim enorm oplopen.

Welke gevolgen kan whiplash letselschade hebben?

 1. Lichamelijke gevolgen whiplash
 2. Financiële gevolgen whiplash
 3. Geestelijke schade whiplash
 4. Materiele gevolgen whiplash

Uw whiplash claim laten beoordelen?

Als u een goed juridisch advies wilt en meer wilt weten over de manier waarop wij u kunnen helpen. Maak dan gebruik van ons formulier op bel gratis 0800 44 55 000Wij kunnen u ook helpen bij het begroten van de hoogte van de whiplash schadevergoeding.

  Heeft het ongeval minder dan 3 jaar geleden plaats gevonden?
  JaNee

  Heeft u het ongeval veroorzaakt?
  JaNee

  Heeft u medische zorg gekregen?
  JaNee

  Aan welke lichaamsdelen heeft u letsel?
  HoofdNekSchouderArmElleboogPolsHeupBeenKnieRugHandVoetAnders

  Uw naam

  Uw e-mailadres

  Uw telefoonnummer

  Alternatief telefoonnummer

  Onderwerp

  Samenvatting

  *Bron ongevalscijfers :VVN

  Onze specialisten

  Oscar Hijink
  Mark Visser
  Marit Herngreen
  Ela Timmermans
  Rianne Bockhoven
  Eelco Driessen

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat