Verkeersongeval door slingerende fietser

Om recht te hebben op een schadevergoeding na een val door een slingerende fietser moet er sprake zijn van een uitzonderlijke slingerbeweging die andere weggebruikers niet hoefden te verwachten.

Een scooterbestuurster valt bij het inhalen van een fietser. De scooterrijder claimt een letselschadevergoeding. De val zou zijn veroorzaakt door een slingerbeweging van de fietser. De rechter beoordeelt of de fietser onrechtmatig handelde en aansprakelijk is voor de schade van de gevallen scooterrijderster.

Uitzonderlijke en onverwachte slingerbeweging fietser

Wie is er schuldig? De ongeduldige inhalende scooterrijder die inhaalt waar het smal is of de fietser die slingert op het fietspad? De rechter overweegt dat slingeren en/of uitwijken op de weg veel voorkomt. Niet fietsen in een rechte lijn is echter niet onrechtmatig. Om recht op een schadevergoeding te hebben moet er sprake zijn van een uitzonderlijke slingerbeweging die andere weggebruikers niet hoefden te verwachten:

’Dat betekent uiteraard niet dat fietsers slingerend over de weg mogen gaan, maar wel dat niet iedere slingerbeweging zonder meer onrechtmatig is. Het gaat erom of er sprake is geweest van een uitzonderlijke slingerbeweging, waarmee andere weggebruikers geen rekening hoefden te houden.’’

Verkeersongeval door slingerende fietser, Aanrijding door slingerende fietser, uitwijkende fietser
Bij het inhalen moeten we altijd rekening houden met slingerende en uitwijkende fietsers.

Wetgeving uitwijken op de weg

Artikel 3 RVV bepaalt dat bestuurders zoveel mogelijk rechts moeten houden. Maar dit betekent niet dat slingeren of afwijken van een rechte lijn tijdens het fietsen onrechtmatig is. Slingeren en uitwijken komt zoveel voor dat bestuurders daarmee altijd rekening moeten houden.

Fietsen met telefoon in de hand

De ingehaalde fietser had ook een telefoon in zijn hand tijdens de aanrijding. De rechter overweegt dat een telefoon vasthouden tijdens het fietsen in 2014 niet strafbaar was. Het fietsen met de telefoon in de hand is daarom ook niet onrechtmatig. Inmiddels is een telefoon vasthouden tijdens het fietsen strafbaar.

Voldoende afstand houden bij het inhalen

Bij het inhalen moet onder andere rekening worden gehouden met een schrikreactie, stuuruitwijkingen en voertuigbreedte. De scooterrijdster verklaart dat zij de fietser al voor het inhalen zag slingeren. De scooterrijdster had daarom extra voorzichtig moeten zijn.
De rechter oordeelt ook dat de fietser nooit ver kan zijn uitgeweken. Het fietspad is ter plaatse niet breed. De scooterrijder en fietser raakte elkaar alleen met de schouders. Als er sprake was geweest van een grote slingerbeweging dan waren ook de scooter en auto met elkaar in aanraking gekomen.

Schadeclaim verkeersongeval slingerende fietser

Bespreek uw letselschade met een specialist. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000 of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam

  Uw e-mailadres

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Uw bericht

  Bron: rechtspraak.nl

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat