Letselschadeclaim

Als u slachtoffer bent van een ongeval of fout van een ander dan kan het zijn dat u een letselschadeclaim kunt indienen om een vergoeding te verhalen op de verantwoordelijke persoon of instelling. Hieronder beschrijf ik de letselschadeclaim.

Letselschadeclaim

Een aantal veel gestelde vragen ten aanzien van letselschade claims is:

 1. Is er een tijdslimiet ten aanzien van letselschadeclaims?
 2. Hoe bereken je pijn en lijden?
 3. Hoe hoog kan een claim zijn als gevolg van een auto-ongeluk en/of aanrijding?

In dit artikel beschrijf ik alle aspecten ten aanzien van het indienen van een letselschadeclaim.

Start uw letselschadeclaim direct

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Met een letselschadeclaim bedoelen we het eisen van een schadevergoeding voor lichamelijk of geestelijk letsel.

  De letselschadeclaim vergoedt de kosten en schade die ontstaan door een ongeval. Bijvoorbeeld bij letselschade na een arbeidsongeval, verkeersongeval, beroepsziekte of hondenbeet. De letselschadeclaim verloopt volgens de volgende stappen:

  • Inventarisatie en verzamelen bewijs;
  • Aansprakelijk stellen van de tegenpartij;
  • Eventueel een voorshot op de schadevergoeding afdwingen;
  • Onderhandelen (of procederen in uitzonderlijke gevallen);
  • Vastleggen van de gemaakte afspraken in een overeenkomst en uitbetaling van de schadevergoeding.

  Letselschadeclaim indienen

  Een letselschadeclaim indienen is mogelijk als een ander aansprakelijk is. Aansprakelijkheid betekent dat er op grond van de wet een verplichting bestaat om schade te vergoeden. Het indienen van de letselschadeclaim doet u door de aansprakelijke tegenpartij bij (aangetekende) brief te vragen om uw schade te vergoeden.

  Wilt u weten of u een letselschadeclaim kunt indienen? Neem contact op om uw schade te bespreken met een van onze specialisten. Zo weet uw meteen wat uw mogelijkheden en rechten zijn.

  Hoe wordt een letselschadeclaim berekend?

  De letselschadevergoeding bestaat uit ALLE kosten en schade die het gevolg zijn van het letsel. Het berekenen van de claim betekent dus eigenlijk dat we alle schadeposten bij elkaar optellen. Veel voorkomende schadeposten zijn:

  • Inkomensschade;
  • Pensioenschade;
  • Autoschade en schade aan persoonlijke eigendommen;
  • Reis-, parkeer en verblijfskosten;
  • Medische kosten en het eigen risico;
  • Hulp in de huishouding of bij klussen in en om de woning.

  Een deel van de letselschadeclaim bestaat daarnaast uit smartengeld. Smartengeld vergoedt pijn, leed en afname van levensvreugde. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de negatieve invloed van het letsel op uw leven.

  Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over alle gevolgen van letselschade en specifiek over de financiële gevolgen.

  Wat zijn de kosten van een letselschadeclaim?

  Het laten indienen en afwikkelen van een letselschadeclaim is meestal helemaal gratis. In de wet staat namelijk dat de kosten die u maakt voor het verhalen van schade een deel zijn van uw schade. Deze schade betaalt de aansprakelijke partij. Hieronder vallen dus ook de kosten van een letselschade advocaat of jurist.

  Verjaard letselschade?

  Ja. Een letselschadeclaim verjaart. Dit betekent dat u het recht op een schadevergoeding na verloop van tijd niet meer kunt afdwingen. Meestal is de verjaringstermijn 5 jaar. Het is daarom verstandig om uw claim zo snel mogelijk in te dienen om te voorkomen dat deze verjaart.

  Tips:

  • Bezoek altijd een arts na een ongeval. Met een bezoek aan een arts legt u bewijs vast van uw verwondingen;
  • Verzamel bewijs om de aansprakelijkheid aan te tonen (bijvoorbeeld foto’s, getuigenverklaringen en het schadeformulier);
  • Leg uw schade vast en bewaar bewijs (bonnetjes, betalingsbewijzen, facturen etc.).

  Met trots ontvingen wij als enige kantoor in Nederland een dubbel keurmerk letselschade. Het Keurmerk Letselschade Expertise én een Keurmerk Letselschade Advocatuur.  Door onze unieke combinatie van letselschade advocaten en letselschade specialisten kunnen wij letselschadeslachtoffers in alle stadia bijstaan; van onderhandeling tot aan de hoogste rechter.

  Wat betekent dat voor u?

  Al onze letselschadespecialisten hebben aantoonbaar 10 jaar ervaring en doorliepen de zwaarste opleiding op het gebied van letselschaderegeling. Ze zijn allemaal óf LSA advocaat óf NIVRE registerexpert letselschade. U krijgt dus gegarandeerd de beste hulp bij letselschade!

  Bovendien scoren wij een 9+ volgens onze klanten!

  Onze specialisten

  Oscar Hijink
  Mark Visser
  Marit Herngreen
  Ela Timmermans
  Rianne Bockhoven
  Eelco Driessen

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat