Deze recente uitspraak laat goed zien hoe we de aansprakelijkheid van de school/gymleraar beoordelen als een leerling gewond raakt tijdens een gymles. De procedure gaat over een leerling die rugletsel oploopt bij een gymles op school als zij zonder toestemming een moeilijkere gymoefening uitvoert.
Een leerling met gymnastiek ervaring vraagt en krijgt toestemming om een handstand overslag te doen. Als de gymleraar even ergens ander gaat kijken, doet ook een andere leerling een handstand overslag. De leerling valt echter bij het uitvoeren van de handstand overslag en loopt rugletsel op. De rechtbank Zeeland-West-Brabant beoordeelt of de organisatie die de gymlessen organiseert voor de school aansprakelijk is voor de letselschade die ontstond tijdens het gymmen.
Onvoldoende duidelijke instructies en geen vanghulp
De rechter oordeelt dat de school/gymleraar aansprakelijk is voor de schade. Voor de kinderen was onvoldoende duidelijk dat zij geen handstand overslag mochten doen. De gymdocent had duidelijkere instructies moeten geven. Daarnaast was bij een handstand overslag een vanghulp noodzakelijk. Zowel voorafgaand aan als tijdens de gymnastiekoefening schond de gymleraar daarom de zorgplicht. Het kind dat rugletsel opliep tijdens de gymles, althans haar ouders, krijgt daarom een letselschadevergoeding.
Zorgplicht gymdocent
De rechter toetst in dit geval of de gymdocent de zorgplicht is nagekomen. Daarbij beoordelen we of de school alle redelijkerwijs te nemen veiligheidsmaatregelen heeft genomen:
De rechtbank moet beoordelen of [docent] heeft gehandeld in strijd met de zorgvuldigheid die van een gymdocent mag worden verwacht. Daarbij is van belang dat een ongeluk tijdens een gymles altijd mogelijk is omdat er risico’s zijn. Als er dan ook echt een ongeluk gebeurt, betekent dit niet meteen dat er niet goed is opgelet. In dit geval moet worden bekeken of [docent] genoeg voorzorgsmaatregelen heeft genomen en veiligheidsinstructies heeft gegeven om ongelukken te voorkomen of het risico en de gevolgen daarvan te beperken. Verder moet worden beoordeeld of [docent] gedurende de gymles voldoende toezicht heeft gehouden.
Drie fases zorgplicht gymles
Voor de beoordeling van het nakomen van de zorgplicht kijken we naar de mogelijke instructies en veiligheidsmaatregelen voor, tijdens en na het ongeval. In dit geval staat niet ter discussie of de gymleraar verkeerd handelde na het ongeval. De vraag is dus of de leraar een verwijt kan worden gemaakt over de voorzorg voor het ongeval en het handelen van de docent bij het uitvoering van de uitoefening:
‘Bij de zorgplicht van een gymdocent kunnen drie fasen worden onderscheiden: de voorzorg, uitvoering en nazorg.’
Onduidelijke instructies gymles
De docent geeft toestemming voor een handstand overslag aan een leerling. De andere kinderen denken dat deze toestemming ook voor hun geldt. Volgens de rechter kan de docent verweten worden dat de instructies onvoldoende duidelijk waren. De docente moest controleren of voor de andere kinderen duidelijk was dat zij geen handstand overslag mochten doen:
‘De instructies van [docent] waren in dit geval ontoereikend. [docent] had moeten controleren of het bij de andere kinderen duidelijk was dat zij alleen de wendsprong mochten doen. Dit heeft zij niet gedaan.’
Onvoldoende instructies en geen vanghulp
Voor de kinderen was duidelijk dat voor het uitvoeren van een afwijkende oefening toestemming nodig was. Meerdere kinderen dachten echter dat deze toestemming was gegeven. Bovendien stond de docente tijdens de sprong niet naast de mat als vanghulp. Bij het uitvoeren van een gevaarlijke oefening zoals een handstand overslag was de aanwezigheid van een vanghulp wel vereist volgens de rechter. Zowel in de voorzorg als bij de uitvoering is er daarom sprake van een schending van de zorgplicht. De organisatie die de gymles organiseerde is daarom aansprakelijk voor de letselschade van de gevallen leerling:
‘In de voorzorg en de uitvoering van de handstand overslag heeft [docent] daarom niet gehandeld zoals van haar als gymdocent verwacht mocht worden.’
Raakte uw kind gewond tijdens een gymles?
Schakel kosteloos een letselschade advocaat in. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Zeeland-West-Brabant 23 juli 2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:5541