Gevolgen letselschade

Financiele schade

Verlies zelfwerkzaamheid

Het ervaren van verlies van zelfwerkzaamheid kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Het vermogen om taken in en rondom het huis te verrichten, wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Totdat het plotseling wegvalt. Op deze pagina duiken we dieper in het concept van verlies zelfwerkzaamheid. De gevolgen van verlies van zelfwerkzaamheid en de compensatiemogelijkheden die beschikbaar zijn.

Zelfwerkzaamheid betreft het kunnen uitvoeren van taken in en om het huis in de privé-sfeer, taken die vaak door betaalde vakmensen gedaan worden. In dit artikel ga ik in op de te claimen kosten bij het verliezen van deze zelfwerkzaamheid.

Onder zelfwerkzaamheid zijn de volgende reguliere onderhoudswerkzaamheden begrepen:

 1. Reparatiewerkzaamheden in en aan de woning;
 2. Schilderwerk in en aan de woning, evenals het aanbrengen van
  behangpapier of wandbekleding;
 3. Tuinonderhoud, inclusief het onderhouden van paden, terrassen, schuren en schuttingen.

Het type woning, eigen of huur, beïnvloedt de aansprakelijkheid voor reparaties. Bij een huurwoning neemt de verhuurder vaak grote reparaties voor zijn rekening. Huurders zijn meestal verantwoordelijk voor taken zoals binnenschilderwerk, behangen en kleine reparaties.

Ik wil hulp

verlies van zelfwerkzaamheid

Schadevergoedingstabel verlies aan verdienvermogen

 • Eigen woning met tuin – Alle onderhoud – €1.197
 • Eigen woning met tuin – Weinig onderhoud – €599
 • Eigen woning zonder tuin – Alle onderhoud – €778
 • Eigen woning zonder tuin – Weinig onderhoud – €299
 • Huurwoning met tuin – Alle onderhoud – €599
 • Huurwoning met tuin – Weinig onderhoud – €299
 • Huurwoning zonder tuin – Alle onderhoud – €390
 • Huurwoning zonder tuin – Weinig onderhoud – €150

Bovenstaande normbedragen zijn gebaseerd op de technische rekenvoorbeelden voor schilderwerk en tuinonderhoud. Hierbij is uitgegaan van een twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de kosten van onderhoud voor een viertal woningtypen:

 • Vrijstaande woning – verhoudingsgetal 1.3
 • Twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning – verhoudingsgetal 1
 • Rijtjeshuis – verhoudingsgetal 0.8
 • Flat of appartement – verhoudingsgetal 0.7

Vaststelling van de schadevergoeding:

 1. Het normbedrag wordt afgestemd op de beperking in zelfwerkzaamheid. Samen bepalen we de beperking, uitgedrukt in percentages: 25, 50, 75 of 100%. Dit percentage vertelt ons hoeveel u elk jaar aan vergoeding krijgt.
 2. Bij het bepalen van de duur van toekomstige schade rekenen we tot een leeftijd van 70 jaar, zonder sterftekanscorrectie. De kapitalisatie van toekomstige schade is gebaseerd op de op dat moment geldende rekenrente.
 3. Bij specifieke situaties rondom de woning, tuin of persoonlijke omstandigheden van het slachtoffer die niet vallen onder standaardvergoedingen, dient de letselschade nauwkeurig bepaald te worden.

Indexering

Elk jaar controleren we de normbedragen aan de hand van het CBS-loonindexcijfer (peildatum 1 januari). Bij een loonstijging van minimaal 5% sinds de laatste aanpassing, worden de normbedragen verhoogd.

Laat u bijstaan door een specialist die alleen handelt in uw belang!

Lichamelijk en geestelijk letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letsel veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

Vrijblijvend advies

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Wellicht ook interessant:

  Datum laatste wijziging: 1 november 2023. Bron: Letselschaderaad

  Onze specialisten

  Oscar Hijink
  Mark Visser
  Marit Herngreen
  Ela Timmermans
  Rianne Bockhoven
  Eelco Driessen

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat