Bent u aangereden door een vrachtwagen? Ongelukken zijn een logisch gevolg van het wegverkeer en de toenemende intensiteit. Ongelukken kunnen nooit 100% worden voorkomen maar een ongeluk met een vrachtwagen of aangereden worden door een vrachtwagen is vaak catastrofaal. Vaak zijn het botsingen tussen een vrachtwagen en een andere weggebruiker waaronder auto’s, busjes en ook met motorrijders, fietsers, brommers en voetgangers. Bij het oprijden op een file kan dit al gevolgen hebben voor meerdere mensen maar denk ook eens aan het gevaar van kantelende vrachtwagens met gevaarlijke stoffen.
In 2017 hebben volgens Rijkerswaterstaat meer dan 5.000 ongevallen met een vrachtwagen plaatsgevonden. Oorzaken zijn motopech, klapbanden, verloren of afgevallen lading of zelfs beschadigingen aan bruggen en tunnels door te hoge trucks. Soms hebben ongelukken met vrachtwagens fatale gevolgen. Zo worden er jaarlijks zijn er zo’n 1.000 ernstige ongelukken gemeld met ca. 23 doden en zo’n 105 ernstig gewonden.
Fouten van bestuurders zijn in 90 procent van de gevallen de oorzaak. Denk daarbij aan te hard rijden en afgeleid zijn. Vaak zijn het niet de chauffeurs zelf maar worden de andere weggebruikers het slachtoffer van een ongeval.
Grote vrachtwagens zijn noodzakelijk en houden onze economie draaien. Ze zorgen voor het transport van eten, brandstof en andere belangrijke producten. Er wordt voortdurend gewerkt aan de veiligheid van de vrachtwagens
Wist u dat?
Slechts 4 procent van alle voertuigen op de weg tot de categorie vrachtwagens behoort maar dat ze betrokken zijn bij 1 op de 10 ongelukken op de snelweg.
Een normale auto heeft geen enkele kans tegen een normale vrachtwagen. Een volledig geladen oplegger kan een gewicht met zich meebrengen van meer dan 40.000 kilo. Een doorsnee personenwagen weegt rond de 1.500 kilo. Omdat vrachtwagens niet zo snel kunnen afremmen of stoppen komt het vaak voor dat vrachtwagens met een hogere snelheid tegen een personenauto aanrijden waarbij de bestuurders of inzittenden vaak ernstig letsel oplopen of dodelijk verongelukken.
Daarnaast liggen personenvoertuigen veel lager bij de grond waardoor ze zeer gemakkelijk onder een vrachtwagen kunnen schuiven bij een botsing. Deze vorm van ongelukken zijn vaak catastrofaal, zelfs bij lage snelheden. Bestuurders worden geplet, raken bekneld of onthoofd. Mensen die dit overleven hebben vaak extreme hoofd en nekklachten.
Veel voorkomende oorzaken van een vrachtwagen ongeluk
Bestuurdersfouten zijn heel vaak de oorzaak van een ongeluk tussen personenauto en een vrachtwagen. Bij iets meer dan de helft van alle ongelukken waarbij personen auto’s zijn betrokken bij een botsing met een vrachtwagen is de bestuurder zelf de veroorzaker van het ongeluk. Daarbij is de verhouding tussen fouten van de bestuurder van de vrachtwagen tot de bestuurder van de personenauto 1 op 3.
Oorzaken van ongelukken tussen vrachtwagens en andere wegvoertuigen:
- te hard rijden
- niet opletten of afgeleid zijn
- niet goed op de eigen weghelft blijven
- vermoeidheid
- alcohol
- ziekte (denk bv. aan een infarct of flauwvallen tijdens het rijden)
- roekeloos weggedrag
- technisch falen
Ongeveer 5% van alle dodelijke ongelukken met vrachtwagens werden veroorzaakt door een technisch falen, denk daarbij aan remproblemen of klapbanden.
Vermoeidheid van de vrachtwagen chauffeur
Vermoeidheid is een serieus probleem. In Nederland en Europa wordt hier extreem veel aandacht gegeven en is de rijtijdenwet ingevoerd die zeer nauwkeurig registreert wat de reisuren zijn van chauffeurs.
In deze wet is zeer specifiek vastgelegd hoe lang chauffeurs maximaal mogen rijden en hoe lang er moet worden gerust of gepauzeerd. Deze regelgeving gaat zeer ver en is zeer gedetailleerd om ervoor te zorgen dat de chauffeurs in optimale gesteldheid de weg op gaan. Desondanks is alleen te registreren hoeveel tijd de chauffeur op de weg zit. Dit is natuurlijk geen garantie dat hij ook daadwerkelijk zijn rust neemt.
Afgeleid tijdens het rijden.
Afleiding tijdens het rijden is een groeiend probleem. Uit onderzoek gehouden in 2009 door een Amerikaans veiligheidsorgaan speelt afleiding in 72% van alle gevallen een rol. Afleiding is alles waardoor de aandacht van de bestuurder verschuift naar iets anders dan de weg die voor hem ligt. Chauffeurs die tekstberichten sturen tijdens het rijden veroorzaken 23 keer zo vaak een ongeluk als chauffeurs die dat niet doen. De toenemende communicatie via schermen in plaats van via de stem is daarbij zorgwekkend. Andere oorzaken van afleiding zijn overleg met het hoofdkantoor en de klant, het opschrijven van instructies met pen en papier, het gebruik van een rekenmachine, het bekijken van een kaart, telefoonnummers intoetsen, lezen, persoonlijke verzorging zoals het scheren of kammen, het rijken van een object in het dashboardkastje en eten tijdens het rijden.
Het zal niet de eerste keer zijn dat een vrachtwagen chauffeur op een file inrijdt als hij bijvoorbeeld zijn gevallen telefoon van de grond op raapt tijdens het rijden.
Ook afleiding buiten de cabine zoals het bekijken van een billboard, gebouw of de natuur kan leiden tot ernstige ongelukken.
Wegwerkzaamheden
In bijna 30 procent van alle gevallen waarbij er een ongeluk plaats vindt ter hoogte van wegwerkzaameden is een vrachtwagen betrokken. Wegwerkzaamheden zijn extra gevaarlijk vanwege afgesloten banen, versmalde of verplaatste rijstroken of accuut oponthoud. Andere afleidingen zijn de wegwerkers zelf en werkvoertuigen die invoegen of uitsorteren. Dit kan erg verwarrend werken.
De meeste ongevallen bij wegwerkzaamheden zijn achterop botsingen. Bestuurders van personenauto’s snappen niet dat vrachtwagens een langere remweg hebben. Een grote vrachtwagen die met 80 km per uur rijdt heeft een 50% langere remweg dan een personenauto.
Rijden onder invloed
Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat meer dan 5% van alle chauffeurs na een fataal ongeluk positief testen voor het gebruik van ten minste een drug. Bijna de helft van alle positief geteste chauffeurs had stimulerende middelen in zijn lichaam. In 34% van alle gevallen was marihuana aanwezig en in 17% van alle gevallen narcotica. In 11 % van de gevallen hadden de chauffeurs verdovende middelen in het lichaam zoals alcohol.
Veiligheidstips voor het rijden in de buurt van vrachtwagens
Sommige chauffeurs beseffen niet dat het delen van de weg met een vrachtwagen verschilt van het delen van de weg met een andere personenauto. Als je in de buurt van een vrachtwagen rijdt moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen.
Blijf zichtbaar
Vrachtwagens hebben een grotere blinde vlek dan auto’s. Let erop dat u niet in deze dode hoeken rijdt. Een gouden regel is dat de chauffeur u niet kan zien als ook u zelf de chauffeur niet kunt zien in zijn zijspiegel. Haal voorzichtig in. Voeg pas opnieuw naar rechts in als u de chauffeur kunt zien in uw achteruitkijk spiegel en geef altijd extra ruimte. Haal een vrachtwagen niet in naar beneden lopende weg omdat ze daar meer snelheid krijgen. Als ze u willen inhalen, blijf rechts en vertraag eventueel om ruimte te geven.
Nooit een vrachtwagen afsnijden
Als u te snel voor een vrachtwagen komt kan het zijn dat u in zijn blinde vlek komt en kan dit ook een ongeluk veroorzaken. Vrachtwagens hebben meer ruimte nodig en een langere remweg bij een remactie. Rijd niet te kort achter op een vrachtwagen omdat de chauffeur u dan niet kan zien. Dit is gevaarlijk. Houd ook voldoende afstand als u stilt staat in een file zodat u niet geraakt wordt mocht de vrachtwagen per ongeluk een beetje achteruit rollen.
Houd rekening met wijde bochten
Besef dat vrachtwagens heel veel meer ruimte nodig hebben om een bocht te draaien en dat ze uitscharen. Probeer altijd de weg vrij te houden en glip niet even snel tussen een vrachtwagen en een voetpad door.
Wees geduldig
Grote vrachtwagens hebben meer tijd nodig om op te trekken. Blijf rustig en ontspannen zodat u de chauffeur niet afleidt waardoor een ongeluk kan ontstaan. Zoals altijd, gebruik uw verstand. Blijf alert en drink niet onder invloed, vermijd afleiding, concentreer u en draag een gordel.
Bent u slachtoffer van een aanrijding door een vrachtwagen?
Laat uw situatie beoordelen door een van onze letselschadespecialisten.
Wat moet u doen na een ongeluk met een vrachtwagen?
- Als u betrokken bent bij een ongeluk met een vrachtwagen, blijf dan altijd op de plek van het ongeluk tot hulp arriveert. Ga wel zo veilig mogelijk staan zodat u niet alsnog door een andere bestuurder wordt aangereden. Op de snelweg dus achter de vangrail. U bent wettelijk verplicht om op de plek van het ongeval te blijven.
- Als u de auto uit veiligheidsoverwegingen moet verplaatsen of als de auto het verkeer blokkeert en de auto kan nog rijden, zet hem dan aan de kant van de weg en zet de alarmlichten aan zodat andere bestuurders u kunnen zien.
- Blijf weg bij het verkeer. Bel direct 112 en leg de situatie uit aan de telefoniste.
- Verzorg de mensen om u heen die zorg nodig hebben maar verplaats ze niet ten zijn de persoon op een extreem gevaarlijk plek ligt.
- Als u kunt verzamel namen en verzekeringsgegevens van de andere partijen die bij het ongeluk zijn betrokken.
- Noteer ook de plek van het ongeval en beschrijf de omstandigheden ten tijde van het ongeluk waaronder de tijd en het weer.
Belangrijke informatie om te verzamelen na een ongeluk met een vrachtwagen:
- het nummerbord van de vrachtwagen en het merk en model van de vrachtwagen
- het rijbewijsnummer en de naam van de werkgever
- namen en adressen van bestuurder en passagiess
- naam van de verzekeringsmaatschappij en het polisnummer
- eventueel namen en nummers van getuigen
- maak foto’s van de plek van het ongeval en de schade ana het voertuig. Dit is belangrijk bewijsmateriaal. U kunt zelfs een ingesproken boodschap opnemen ten aanzien van het ongeval maar beken nooit schuld. Vraag een kopie van het ongevalsrapport als dit wordt opgesteld door de politie. Controleer heel goed wat er geschreven wordt.
In de meeste gevallen zult u juridische hulp zoek. Omdat ongelukken met vrachtauto’s complexer zijn dan normale autoongevallen is het verstandig dat u de hulp in roept van een ervaren letselschade advocaat die gespecialiseerd is in of veel ervaring heeft met dit type ongelukken.
Tot slot
Voorkomen is beter dan genezen. In 2 van de 3 gevallen ligt de oorzaak van een ongeluk met een vrachtwagen ook bij de bestuurder van de personen auto. Niemand wil en aanrijding met een vrachtauto. Controleer altijd uw banden of profiel, zo voorkomt u glijpartijen of klapbanden. Zorg er altijd voor dat uw lichten werken, dat u voldoende zicht heeft en de spiegels goed zijn afgesteld. Onderhoud uw auto en preventief zodat gebreken tot een minimum beperkt worden.
Voertuigtechnologie wordt steeds beter. Minder aanrijdingen betekent minder fysieke en materiele schade. Vraag als vrachtwagenchauffeur om moderne hulpmiddelen. Gebruik camera’s zodat uw zicht op de weg direct voor de neus verbetert. Ook achteruitrijd camera’s helpen enorm. Met een dode-hoek-assistent voorkomt u dodehoekongevallen tussen fietsers en vrachtwagens.
Moderne technologie rukt op en maakt het wegvervoer steeds veiliger. Boordcomputers kunnen de kans op een botsing berekenen en deze voorkomen door de besturing over te nemen en de vrachtwagen af te laten remmen. Denk aan filevorming die te laat door de chauffeur wordt opmerkt. Of wanneer er iemand onverwachts van baan wisselt. Of kinderen en fietsers die onverwacht de weg op schieten in de bebouwde kom.
Andere verkeersongevallen
- auto-ongeluk
- fietsongeluk
- motorongeluk
Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letsel veroorzaakt door anderen.
Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.
Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.
Hijink Letselschadespecialisten ook bij een vrachtwagen ongeluk
Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13
Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80