Oorzaken letselschade

Gedrag van een dier

Trap van een paard of koe

Letselschade veroorzaakt door levende have kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Wij mensen zijn trots op onze dieren en wij zijn ervan afhankelijk. Zelden zullen wij ze zien als een bedreiging. Echter, de statistieken zijn duidelijk; jaarlijks zijn 1000’den mensen het slachtoffer van letselschade door contact met een paard of een koe; zelfs met een dodelijke afloop. In dit artikel beschrijf ik het onderwerp letselschade door trap van een paard. 

Uit een onderzoek gehouden in de VS komt naar voren dat dieren in 1 op de 8 gevallen betrokken zijn bij ongelukken op het boerenerf. Letselschade door toedoen van een trap van een paard of een koe is daarmee de op 1 na belangrijkste oorzaak van ongelukken in de landbouw direct volgend op ongelukken met landbouwmachines.

Letselschade door de trap van een dier of beknelling hebben vaak serieuze consequenties en zijn verantwoordelijk voor veel persoonlijk leed, verlies van tijd, geld en productiviteit.

Veel voorkomende letselschade wordt toegebracht door koeien die proberen mensen te verwonden door middel van een trap of door ze te overlopen en te verdringen tegen een harde achterwand. Echter, ongelukken met paarden en stieren hebben doorgaans meer serieuze consequenties.

Over het algemeen zijn de personen in de boerenfamilie zelf het slachtoffer. Ingehuurd personeel en gasten zijn in minder dan 10% van de gevallen gedupeerd.

Letselschadespecialisten

Onze gespecialiseerde letselschade advocaten hebben meerdere cliënten bijgestaan die het slachtoffer zijn van letselschade als gevolg van de trap van een dier. Wij staan u graag bij tijdens dit complexe proces. Neem contact met ons op en wij helpen u bij het verhalen van uw letselschade.

  Uw naam

  Uw e-mailadres

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Uw bericht

  Er zijn al vaker slachtoffers gevallen door koeien die in een openbare ruimte liepen evenals letselschade door aan de hand of loslopende paarden.

  Scenario 1: Frank
  Frank was op vakantie en liep met zijn 2 honden langs een vrij toegankelijk algemeen voetpad.

  De schotse hooglanders hadden jongen en bleven aandacht hebben voor Frank waarna ze hem overliepen. Toen hij probeerde op te staan werd hij weer omver geduwd. Hij rolde zich zelf op tot een bal maar de dieren bleven hem aanvallen waarbij Frank ter plekke overleed. Dit scenario is heel realistisch in Nederland in de vele vrij toegankelijke natuurgebieden.

  Ik wil vrijblijvend advies

  Scenario 2
  Dierenarts met letselschade ten gevolge van de trap van een paard bij het behandelen van een paard.

  Het risico dat een dierenarts letselschade oploopt tijdens de behandeling van een paard is hoog en al helemaal wanneer de behandeling voor het paard pijnlijk is. In Zwitserland is een onderzoek gehouden onder 700 dierenartsen waarbij 216 vragenlijsten zijn ingevuld.
  Uit het onderzoek blijkt dat het aantal trapincidenten afhankelijk is van de ervaring van de arts, het zelf bezitten van een paard, het seizoen, de gekozen behandelmethode, het aantal klanten met paarden, de behandellocatie (stal of terrein) en de gebruikte verdoving.

  trap van een paard of koe

  Het aantal serieuze letsels was redelijk gering en in de regel het gevolg van snelle ingrepen en onvoorziene omstandigheden waardoor het dier angstig werd.

  Hoe is het om een trap te krijgen en wat is het gevaar?

  De wapens van een paard zijn het gebit en zijn hoeven. Hoeven hebben een relatief klein oppervlak en een behoorlijk harde botstructuur en zodra ze u hiermee raken kan dit gebroken botten tot gevolg hebben. Door het kleine oppervlakte ontstaat veel druk per cm te meer de meeste paarden metalen hoeven dragen ten behoeve van het galopperen.

  De trap van een paard is mogelijk dodelijk wanneer deze het hoofd of een vitaal orgaan raakt. Als een paard echt in aanvalsmode komt dan zal hij zich omdraaien en proberen met zijn achterpoten te trappen. Hij trapt u omver en zal daarna proberen u te vertrappen. Dit komt echter zelden voor. Echter, in de regel zal een paard kleinere waarschuwingstrapjes uitdelen met zijn voorpoten.

  Hoe voorkom je de trap van een paard?

  Benader nooit een onbekend paard van achteren maar altijd in een hoek vanuit de linkerzijde en praat of maar licht hoorbare geluiden terwijl je hem benaderd. Bekijk de ogen en oren om de stemming te bepalen. De oren naar achteren en veel oogwit betekend per definitie dat het paard in aanvalsstemming komt. Als de ogen en oren op u gericht zijn dan kunt u het dier langzaam vanuit links benaderen en het met uw hand aanraken op zijn hals of schouder. De meeste paarden zullen naar u kijken. Kijkt een paard van u weg en draait hij zijn achterste naar u toe? Ga dan weg.

  Ook steekpenningen verrichten wonderen. Met een appel of wortel maakt u snel vrienden. Zodra het duidelijk is dat u geen gevaar oplevert en u lekkers bij u heeft verminderd de kans op een trap enorm.

  Een andere tip tijdens het lopen achter het paard bij de verzorging is door een hand op het achterste te plaatsen en te aaien terwijl u via de achterzijde van kant wisselt. De hand geeft aan dat je achter ze langs loopt en een eventuele trap komt veel minder hard aan dan wanneer u op meer dan een meter afstand achter ze langs loopt.

  5 manieren om te voorkomen dat u getrapt wordt door een paard

  Laat ze in alle rust eten. Paarden worden erg opgewonden als ze nieuw vers voer zien en dit komt vaak tot uiting in agressie. Zelfs paarden die eigenlijk niet met opzet willen trappen raken dermate opgewonden dat ze het per ongeluk kunnen doen. Als meerdere paarden bij elkaar zijn kan het ook zeer gevaarlijk zijn omdat ze, in voor een plek aan de voederbak, met elkaar gaan ruziën.

  Begrijp de lichaamstaal van een paard
  Een paard trapt altijd met een reden en is in de regel de laatste poging om iets duidelijk te maken. Paarden geven altijd waarschuwingstekens. Ze brengen de oren naar achter. Het paard slaat met zijn staart. Ze verplaatst haar gewicht naar voren om haar achterlijf klaar te maken voor actie. Als u merkt dat een paard dat doet dan gaat u uit de weg.

  Help bij het minder gevoelig maken van het paard
  Dit doe je door het paard aan u te laten wennen. Ze moeten weten dat egaal wat u ook doet dat u ze geen pijn zult doen. Een trap wordt vaak gegeven tijdens het verzorgen van hoeven, benen en buik. Gewoon dagelijks 15 minuten aandacht helpt.

  Blijf dichtbij en houd contact
  Als u niet anders kunt dan een paard te verzorgen dat zich niet goed voelt in uw gezelschap dan blijf dichtbij staan en raak het paard aan. Hierdoor weet het paard precies waar u bent en u komt niet in een keer ergens naar voren waar het u niet verwacht. En u voelt eveneens de spierspanning onder haar huid. Bij spanning doet u iets wat het paard niet prettig vindt.

  Pas op in groepen
  Paarden trappen elkaar uit frustratie, verveling, dominantie en de berijders komen vaak hier tussen bekneld. Loop nooit tussen vastgebonden paarden. De trap van een 500 kg paard zal een ander 500 kilo paard irriteren maar een mens van 90 kg verdwijnt in het ziekenhuis.

  Wanneer trappen paarden

  Dat heeft verschillende redenen zoals reeds eerder opgenoemd. Een paard kan ook trappen als het door bijtende insecten / vliegen wordt lastig gevallen bij de benen en buik. Of als het paard last heeft van koliek. Ze kunnen ook trappen als prikkelende grassen of struiken benen en buik aanraken. Over het algemeen zullen dit niet erg krachtige trappen zijn.

  We treffen ook vaak trappende paarden aan in het veld als ze met elkaar aan het spelen zijn. Dit zijn geen krachtige trappen en zelden of nooit raken ze elkaar. Hiermee laten ze zien dat ze er zijn en vergelijkbaar met bokken en galopperen is het een manier om energie kwijt te raken.

  Paarden trappen om zichzelf te verdedigen. Deze trappen zijn zeer krachtig en goed gericht. Dit doen ze als een ander paard te dicht bij zijn voedsel komt, zijn plekje, een speciaal dier uit de kudde of als een ander paard agressief is. Ze kunnen dan zelfs met 2 benen tegelijk trappen. Een merrie kan ook een hengst trappen als ze geen zin heeft om te paren. Dit defensieve instinkt ontstaat als paarden gealarmeerd worden als een persoon, dier of ander dier in een keer in het zicht komt achter het paard of als materiaal van het paard of de kar loskomt en over de grond sleept.

  Ik wil vrijblijvend advies

  Bent u het slachtoffer van een trap van een paard?

  Neem dan altijd eerst contact op met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. Alleen zij zijn hoog opgeleid en beschikken over de opleiding, training en ervaring in het indienen van een letselschadeclaim. Dit kan zeer complex zijn en door te werken met een letselschadespecialist kunt u zich richten op uw herstel.

   Uw naam

   Uw e-mailadres

   Telefoonnummer

   Onderwerp

   Uw bericht

   • Volledig gratis rechtsbijstand
   • Letselschade advocaten en specialisten
   • Lid Vereniging Letselschade advocaten (LSA)
   • Lid van Nationaal Keurmerk Letselschade
   • Een 9.3 klantbeoordeling

   Onze specialisten

   Oscar Hijink
   Marit Herngreen
   Ela Timmermans
   Rianne Bockhoven
   Eelco Driessen

   Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

   Bereken het hier

   Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
   Letselschade advocaat