Aansprakelijkheid verkoper illegaal vuurwerk: Een 16 jarige koopt illegaal vuurwerk. Een Cobra ontploft in de hand van de jongen en de jongen loopt letselschade op. De strafrechter van de rechtbank Overijssel beoordeelt in deze uitspraak of de verkoper van illegaal vuurwerk schuldig is aan het veroorzaken van (zwaar) lichamelijk letsel.
De strafrechter bepaalt in deze procedure dat de verkoper zich schuldig maakte aan het voorhanden hebben en verkopen van illegaal vuurwerk, maar dat de verkoper niet schuldig is aan het toebrengen van lichamelijk letsel. In veel gevallen is de verkoper van illegaal vuurwerk wel (gedeeltelijk) aansprakelijk voor de schade die ontstaat door illegaal vuurwerk.
Schadeclaim letselschade door illegaal vuurwerk
Het verkopen en verstrekken van illegaal vuurwerk betekent vaak ook aansprakelijkheid voor letselschade die ontstaat bij het afsteken. De verdeling van de schade tussen de betrokken partijen is dan vaak een afweging tussen de wijzen waarop de betrokkenen bijdroegen aan het vuurwerkongeval. Iemand die illegaal vuurwerk meenam naar een bedrijfsfeest was bijvoorbeeld maar aansprakelijk voor 10% van de schade, die ontstond toen een dronken collega het vuurwerk binnen in zijn hand afstak.
Handletsel door afsteken Cobra
Het ongeval gebeurt op oudejaarsdag. De 16 jarige houdt een cobra in zijn hand. Een vriend gebruikt een aansteker om de Cobra aan te steken. De vriend verklaart later dat het donker was en hij niet zag of er een lont aan het vuurwerk zat. Daarnaast stelt de rechter vast dat het slachtoffer ten minste 4 flessen bier dronk. De rechter vindt daarom dat de vuurwerkverkoper weliswaar schuldig is aan het verkopen van het vuurwerk, maar niet aan het ontstaan van het lichamelijk letsel. In het vonnis benadrukt de strafrechter dat er in het strafrecht geen sprake is van risicoaansprakelijkheid voor vuurwerk.
Schadevergoedingsvorderingen niet ontvankelijk
In een strafzaak kan een benadeelde partij een schadevergoeding vragen. De strafrechter beoordeelt dan de schadeclaim. De rechter in deze procedure verklaart de benadeelde partij niet ontvankelijk. Dit betekent dat de schadeclaim niet wordt behandeld. Het slachtoffer zal in dit geval in een civiele procedure eventueel een schadevergoeding kunnen vragen:
‘De rechtbank zal de benadeelde partij op de voet van artikel 361, tweede lid, Sv niet ontvankelijk verklaren in de vordering.’
Causaal verband en eigen schuld bij letsel door vuurwerk
De politie is bij het slachtoffer aan de deur geweest. De moeder van het slachtoffer heeft het illegale vuurwerk op verzoek van haar zoon op dat moment verstopt en later aan hem terug gegeven. Daarnaast stelt de rechter vast dat de 16 jarige in elk geval 4 flesjes bier had gedronken. De Cobra werd afgestoken in het donker. Onduidelijk is of er een lont aan het vuurwerk zat. Door het donker was dit ook niet zichtbaar. In een eventuele civiele procedure over een schadevergoeding spelen deze omstandigheden ook een rol. In ieder geval zal er sprake zijn van eigens schuld van het slachtoffer en mogelijk concludeert de rechter dat het causaal verband is doorbroken door het handelen van de moeder van het slachtoffer en het slachtoffer zelf.
Gratis bijstand bij letselschade
Onze letselschade advocaten behandelen geen strafzaken! Heeft u een schadeclaim na een vuurwerkincident neem dan contact op om uw claim te bespreken. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Overijssel 11 december 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:5019