Letselschade na medische fout
Door een medische fout kan letselschade ontstaan. Er is echter pas sprake van een verwijtbare medische fout, als ongewenste gevolgen van een behandeling aan de behandelaar zijn toe te rekenen. De scheidslijn tussen een complicatie en een medische fout is erg dun. LSA legt u uit wat het verschil precies is.
Medische fout of complicatie?
Tijdens iedere behandeling kunnen er complicaties optreden, zoals een allergie voor geneesmiddelen of een infectie van een operatiewond. Een complicatie is niet per definitie een medische fout. Soms kan een complicatie wel tot een medische fout leiden wanneer er niet, niet tijdig of niet adequaat wordt opgetreden. Een behandelaar is pas aansprakelijk als de medische behandeling een ongewenst resultaat had en er sprake is van:
- een verwijtbare fout vanuit juridisch oogpunt;
- (letsel)schade;
- een causaal verband tussen schade en de fout.
Voorbeelden van een medische fout zijn:
- het stellen van een onjuiste of (te) late diagnose;
- het niet of te laat doorverwijzen naar een specialist;
- chirurgische fouten zoals het verkeerde been amputeren;
- het gebruik van ondeugdelijke middelen of instrumenten;
- behandeling voorschrijven die in gaat tegen de gangbare methodes;
- de patiënt bloot stellen aan een mogelijk schadelijk product of allergeen;
- het voorschrijven van de verkeerde medicatie;
- het voorschrijven van een foutieve dosering.
Het niet toepassen van een experimentele behandeling valt niet onder letselschade door een medische fout. Aangetoond moet worden dat uw arts afgeweken is van de standaard paden.
Letselschade na medische misser?
Als een behandeling niet volgens plan verloopt, vraagt dit om nader onderzoek. Er komt immers veel op zowel de patiënt als de behandelaar af. Want hoe is de letselschade ontstaan? Is de letselschade aan iemand te wijten? Samen met een specialist van de LSA kan op deze en andere vragen een antwoord worden gevonden.