Oorzaken letselschade

Medische fout

Verkeerde medicatie

Uit onderzoek dat door de Universiteit Utrecht (2015) blijkt dat jaarlijks meer dan 40.000 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis omdat ze het slachtoffer zijn van een verkeerde combinatie van medicijnen of omdat ze een verkeerde hoeveelheid pillen hebben ingenomen. In dit artikel beschrijf ik de oorzaken van letselschade door verkeerde medicatie en wat u er aan kunt doen.

Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat dit onderzoek op deze manier is afgenomen. Voorheen was de aanname dat dit 90.000 mensen jaarlijks zou treffen.

Door het onderzoeksteam zijn 21 ziekenhuizen gedurende ruim een maand gecontroleerd op het aantal patiënten met klachten als gevolg van verkeerde medicijnen of medicijngebruik. Op basis van deze aantallen bij deze 21 ziekenhuizen kunnen we met grote zekerheid inschatten dat het jaarlijks in Nederland dus meer dan 40.000 mensen overkomt en dat dit voor 1800 mensen blijvende gevolgen heeft en er zelf jaarlijks 1200 mensen overlijden!

Wat te doen bij letselschade door verkeerde medicatie?

Letselschade en blijvende klachten als gevolg van verkeerde medicatie heeft verstrekkende en levenslange gevolgen voor een patiënt. Bel 0800 44 55 000 bij letsel door een medische of een chirurgische fout.

Vrijblijvend advies nodig?

Wat zijn de oorzaken van verkeerde medicatie?

 1. slecht contact tussen huisarts, specialist en apotheker
 2. onduidelijke instructies en voorlichting
 3. verkeerd gebruik van geneesmiddelen
 4. verkeerde ronddeling in het ziekenhuis
 5. over- en onder-dosering
 6. niet gebruik van medicijnen
 7. ongewenste bijwerkingen
 8. slecht werkende automatisering
 9. fouten van de patiënten zelf

Van alle patiënten houdt 20 tot 30 procent zich niet aan het behandelingsschema. Voor preventieve behandelingen loopt dit op tot 30 à 40 procent. Bij chronische aandoeningen tot zelfs 50 procent.

In Europa neemt slechts de helft van de patiënten zijn cholesterolmiddel langer dan een half jaar. Een op de twee astmapatiënten inhaleert zijn medicijnen verkeerd. En van alle AIDS patiënten neemt slechts 70 procent de medicijnen volgens schema in.

verkeerde medicatie medicijnen met letselschade als gevolg

Verkeerde medicatie is in de helft van alle gevallen te voorkomen

Volgens Patricia van den Bemt, onderzoeksleider bij de Universiteit van Utrecht, kan zeker de helft van dit aantal fouten worden voorkomen door betere informatie-uitwisseling.

De jaarlijkse kosten vanwege een verkeerd medicijngebruik bedragen 85 miljoen aldus de onderzoekers.

Andere onderzoek stelt zelfs 20.000 doden jaarlijks in Nederland

Forensisch arts Selma Eikelenboom had in RTL Late Night een verontrustende boodschap. „Er vallen in Nederland jaarlijks 17.000 tot 20.000 doden door verkeerde medicijnen of medische fouten [met medicijnen].” Zij en haar man, DNA-onderzoeker, worden ingeschakeld om misdrijven nader te onderzoeken, en verbazen zich over het gebrek aan kennis van autoriteiten.

Waar is het op gebaseerd?

Letsel door verkeerde medicatie? Neem contact met ons op!

Feit is dat zeer veel letsel veroorzaakt wordt door verkeerd medicijngebruik. In zeer veel gevallen niet door toedoen van de patient maar door fouten in het systeem.

Ondervindt u de nadelige gevolgen van verkeerd medicijnen of een onjuiste dosering van het medicijn? Neem dan contact op met een letselschadespecialist om u bij te staan.

Bel 0800 44 55 000 of laat uw gegevens achter waarna binnen 1 uur een van onze letselschadespecialisten contact met u zal opnemen.

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Onze specialisten

  Oscar Hijink

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat