Meer alcohol, meer ongevallen, minder controle

Eenvandaag besteedde onlangs tweemaal aandacht aan alcohol in het verkeer. Het aantal verkeersongevallen onder invloed van alcohol neemt toe, terwijl het aantal alcoholcontroles afneemt. Daarnaast lopen steeds meer dronken fietsers hersenletsel op. Twee zorgwekkende ontwikkelingen.

Het aantal verkeersongevallen waarbij alcohol een rol speelt neemt toe, daartegenover staat een afname van het aantal alcoholcontroles. Ook veel fietsers belanden op de spoedeisende hulp door alcohol gebruik. Daarnaast steeg het aantal boetes voor rijden onder invloed sterk ten opzichte van de situatie voor corona.

Rijden onder invloed is niet alleen strafbaar, maar kan ook langdurige financiële gevolgen hebben. Het veroorzaken van een ongeval onder invloed van drank of drugs betekent dat je de schade zelf betaalt en dat het afsluiten van een verzekering flink duurder wordt.

Minder alcoholfuiken door social media en politie inzet

Tegenover de stijging van het aantal ongevallen onder invloed van alcohol staat een afname van het aantal controles. Vooral het aantal alcoholfuiken neemt sterk af. Doordat mensen elkaar waarschuwen voor alcoholfuiken op social media neemt de pakkans af. Daarnaast is voor een alcoholfuik veel politie inzet nodig.

meer alcohol meer ongevallen

Dronken fietsers bij de spoedeisende hulp

Nog geen week geleden bestede Eenvandaag aandacht aan een ander zorgwekkend fenomeen: dronken fietser op de spoedeisende hulp. Gemiddeld belanden wekelijks 40 dronken fietsers met hersenletsel op de spoedeisende hulp. In veel gevallen gaat het om eenzijdige ongevallen. Dit zijn ongevallen waarbij geen andere weggebruiker betrokken is.

42.799 boetes rijden onder invloed in 2023

Uit cijfers van Independer blijkt dat in 2023 42.799 boetes werden uitgeschreven voor rijden onder invloed van drank of drugs. Dit aantal is flink gestegen ten opzichte van de situatie voor corona. In 2019 werden 32.500 boetes uitgeschreven. Ten opzichte van de situatie voor corona is er derhalve sprake van een toename van bijna een derde. Overigens gaat het slechts in een zeer klein aantal gevallen over een bekeuring voor fietsen onder invloed. Naar schatting worden hiervoor ongeveer 60 a 70 boetes per jaar uitgeschreven.

Alcoholclausule & drugsclausule

Bijna alle autoverzekeringen bevatten een alcoholclausule. Deze clausule bepaalt dat de verzekering geen dekking biedt als de bestuurder alcohol dronk. De WA-verzekeraar betaalt in dat geval wel de schade van de tegenpartij, maar verhaalt deze op de verzekeringsnemer. Rijden onder invloed van alcohol betekent daarom onverzekerd rijden en een groot financieel risico nemen. Hetzelfde geldt voor rijden onder invloed van drugs. Ook dan is dekking van de verzekering meestal uitgesloten.

Hogere premie na ongeval onder invloed van drank of drugs

Het veroorzaken van een ongeval onder invloed van drank of drugs betekent ook vaak dat de verzekering wordt opgezegd. Het afsluiten van een verplichte WA-verzekering voor een motorvoertuig zal hierna alleen tegen een hogere premie mogelijk zijn. Rijden onder invloed kan daarom ook betekenen dat de kosten van uw verzekering flink stijgen.

Eigen schuld bij fietsongeval onder invloed van drugs of drank

Fietsen onder invloed betekent meestal dat het slachtoffer na een aanrijding een deel van de eigen schade draagt. Bij een schadeclaim beoordelen we de bijdrage van de betrokken partijen aan het ontstaan van de schade. Dit betekent dat we kijken naar de over en weer gemaakte fouten. Het rijden onder invloed is een reden om een deel van de schade toe te rekenen aan de beschonken bestuurder.

Gratis rechtsbijstand bij letselschade

Een letselschade advocaat kan op kosten van uw tegenpartij uw schadeclaim afhandelen., Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam

  Uw e-mailadres

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Uw bericht


  Bronnen: eenvandaag.avrotros.nl: Ongevallen onder invloed van alcohol of drugs & Dronken fietsers

  independer.nl: Rijden onder invloed  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat