Whiplash voorkomen?

Kun je een whiplash voorkomen of de schade beperken? Dit is een van de veel gestelde vragen. Wat kun je doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan. Hoewel dit niet altijd mogelijk is is het veilig zitten in uw stoel de belangrijkste maatregel om de gevolgen van een aanrijding met een whiplash als gevolg te minimaliseren. Uit een studie is gebleken dat de rugleuning en de kopsteun die minder dan 6 centimeter van uw lichaam verwijderd is kan helpen bij het verminderen van de nadelige gevolgen bij een aanrijding.

Uit dit onderzoek van dr. Brian Stemper in zijn studie in 2006 blijkt ook dat de snelheid waarmee de voertuigen op elkaar inrijden geen invloed hebben op de mate van letsel. Auto’s die zeer langzaam bewegen kunnen desondanks een zeer extreme whiplash tot gevolg hebben.

Onderzoekers aan de universiteit van Yale hebben geconcludeerd dat het letsel verergert wanneer u uw hoofd gedraaid heeft ten opzicht van uw romp. Deze extra rek op uw pezen verbonden aan uw ruggengraat en nekwervels is bij een botsing funest. Deze extreme rek kan zelfs leiden tot een instabiliteit in de ruggengraat. De onderzoekers voegen toe dat een gedraaide positie veel complexer is in de afwikkeling dan een positie waarbij u naar voren kijkt.

whiplash voorkomen door hoofdsteun

Heeft u een whiplash?

Soms bent u zich er niet bewust dat u last heeft van een whiplash en kan ook uw arts de symptomen verkeerd interpreteren. Vaak komt dat bijvoorbeeld omdat de symptomen pas in een later stadium optreden. Daarnaast is whiplash letsel visueel met behulp van scans moeilijk aan te tonen omdat het met name de zachte / weke delen betreft.

U herkent een whiplash aan de hand van een whiplash diagnose. Neem zeker contact op met een specialist als u last heeft van nekpijn, nekstijfheid, verslapping van uw schouders, duizeligheid, hoofdpijn of geheugenverlies.

Tot slot:

Een factor die niet te beïnvloeden is is het geslacht. Een vrouw heeft een andere lichaamsbouw, ruggengraat, verhouding hoofd, spiermassa dan een man. Ook de stoelen zijn ontworpen volgens het principe ‘one size fits all’ waarbij rekening wordt gehouden met een bepaalde maat. Vrouwen hebben een andere lengte, een andere anatomie ten aanzien van het hoofd, de nek en de wervelkolom. De spieren zijn in de regel minder omvang en daarom zijn vrouwen vaker slachtoffer van whiplash dan mannen.

Lees het volledige artikel:

Uit onderzoek blijkt dat zeer hoogwaardige, op maat gemaakte stoelen met een dempende impact afwikkeling whiplash letsel kunnen verminderen. Dit zijn echter zeer dure stoelen en worden in de doorsnee personenvoertuigen niet geplaatst.

Schakel altijd de hulp in van een letselschade advocaat

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letselschade veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang!

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis. Bel: 0800 44 55 000

Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat