Whiplash oefeningen

In dit artikel beschrijf ik een aantal basale whiplash oefeningen om te helpen bij het herstel van een whiplash. De onderstaande oefeningen zijn opgedeeld in 3 hoofdgroepen en zouden moeten helpen bij het herstellen van uw nek. De oefeningen zijn ontwikkeld om de bewegingsruimte te herstellen en uw controle over de spieren te verbeteren.

Disclaimer!

Onderstaande oefeningen zijn enkel en alleen bedoeld als handleiding. Hoewel het uitvoeren van deze oefeningen kan helpen bij het herstel moet u ze niet zien als vervanging van de oefeningen die een ervaren fysiotherapeut na onderzoek aan u zal voorleggen. Wij adviseren daarom deze oefeningen eerst voor te leggen aan uw fysiotherapeut bij de eerst volgende bijeenkomst.

Als u vragen heeft over deze oefeningen. Overleg het dan met uw arts of fysiotherapeut. Wij houden ons niet verantwoordelijke voor de inhoud van deze oefeningen en de uitvoering of eventuele gevolgen ervan.

Lichamelijk letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van whiplash letselschade veroorzaakt door een ander.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in úw belang!

De onderstaande oefeningen zijn opgedeeld in 3 hoofdgroepen en zouden moeten helpen bij het herstellen van uw nek. De oefeningen zijn ontwikkeld om de bewegingsruimte te herstellen en uw controle over de spieren te verbeteren en het verminderen van de spanning en spierpijn. Als u deze oefeningen uitvoert moet u stoppen en contact opnemen met uw fysiotherapeut of arts als u een van de volgende ervaringen heeft:

 • Duizeligheid, licht in het hoofd, vertroebeld zicht, neiging tot flauwvallen of verlies van oriëntatie;
 • acute pijn die door uw arm schiet, uitval of zwakte in uw arm of hand;
 • onverwachte ernstige pijn in uw nek;
 • het ontstaan van hoofdpijn die aanhoudt tijdens of na het uitvoeren van de oefeningen.

Let op! tijdens het uitvoeren van de oefeningen:

 • Beweeg soepel en langzaam zonder gooien. Nauwkeurigheid en controle over de beweging is essentieel;
 • Houd uw mond en kaak ontspannen, losjes. De lippen op elkaar en de tanden los van elkaar, de tong tegen het gehemelte.
 • Houd de schouders rustig naar achter zodat ze ontspannen voelen tijdens alle oefeningen;
 • Tijdens de bewegingsoefeningen, probeer dezelfde afstand te bereiken aan beide zijden. Als een zijde stijver of stugger aanvoelt, probeer dan door de stijfheid heen te bewegen in alle rust en geef meer aandacht aan juist die zijde;
 • U kunt het als oncomfortabel ervaren maar besef dat het absoluut geen pijn mag doen.
whiplash oefeningen

Liggende oefeningen

Voor deze oefeningen gaat u bij voorkeur op een vlakke ondergrond liggen met een kussen onder uw nek en uw knieen opgetrokken.

 1. Kin knikken
  Buig uw hoofd rustig naar voren alsof u ‘ja’ wilt zeggen, bevestigend knikken. U voelt de spieren aan de voorzijde van uw hals. Stop met knikken voordat u een verharding voelt in de spieren aan de voorzijde van uw nek.
  Houd daarna de kinpositie voor 5 seconden vast en laat daarna los en ontspan. Herhaal deze oefening 10 keer.
 2. Hoofdrotatie
  Draai uw hoofd rustig van links naar rechts. Kijk daar waar het hoofd naar toe beweegt. Streef ernaar om uw kin volledig in het verlengde van uw schouder te krijgen en je dus de plek op de muur in lijn met uw schouders kunt zien. Herhaal dit 10 keer naar elke tijde.
 3. Schouderblad oefening
  Met deze oefening verwijdert u spanning uit de spieren boven op uw schouders. Het zal ook helpen om de pijn te verminderen.
  Ga op uw rechterzijde liggen waarbij uw arm op twee kussen ligt. Rol daarna uw linker schouder af via uw ribben naar de achterzijde van uw rug. Houdt hem daar 10 seconden vast en herhaal dit 5 keer. Herhaal deze oefening ook voor de rechterschouder.

Zittende oefeningen

 1. Correcte houding
  Corrigeer uw houding regelmatig door uw onderrug te rechten en uw bekken naar voren te bewegen (rechtop zitten). Daarna rustig uw schouders naar achter afrollen (borst vooruit). Daarna de kin naar uw borst brengen en deze houding 10 seconden vasthouden.
  Deze houding voorkomt en verzacht spierpijn in uw nek en schouders. Voer deze oefeningen met enige regelmaat uit. Bijvoorbeeld elke 30 minuten de hele dag door. U kunt deze oefening werkelijk overal doen, in de auto, op het werk en zitten thuis.
 2. Nek intrekken
  Neem de juiste houding aan zoals boven beschreven, zit rechtop, schouders naar achter. Daarna rustig uw hoofd naar achteren schuiven over uw nek, uw kin blijft horizontaal en schuift naar achteren en uw neus blijft recht vooruit. U zou deze beweging moeten voelen in de bases van uw nek (houd de nek rechtop en lang). Herhaal dit 10 keer elk uur terwijl u zit.

Bewegingsoefeningen voor de nek

Om de volgende oefeningen correct te kunnen uitvoeren neemt u de juiste zittende postie aan. U herhaalt alle oefeningen in elke richting.

 1. Rotatie
  Beweeg uw hoofd van links naar rechts en kijk mee naar de plek op de muur als u de rechte lijn van uw schouders doortrekt. Deze oefening is gelijk aan de oefening die hiervoor is gegeven waarbij u lag. Nu doet u de oefening zittend.
 2. Buigen en uitrekken
  Buig uw hoofd rustig naar voren richting uw borst, de kin probeert u zo diep mogelijk te krijgen. Daarna uw hoofd weer rechtop richten en door kantelen zodat u naar het plafond kijkt waarna u weer terug komt in de neutrale horizontale positie.

Heeft u whiplash letsel opgelopen?

Lichamelijk letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van whiplash letselschade veroorzaakt door een ander.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in úw belang!

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Ook interessant om te lezen:

  1. Waarom een advocaat?
  2. Hoogte van de schadevergoeding bij whiplash?
  3. Wat zijn de oorzaken van whiplash?
  4. Wie stelt een whiplash diagnose?

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat