Whiplash diagnose stellen

Het diagnosticeren van een whiplash is niet eenvoudig omdat de aandoening vaak niet objectief zichtbaar is. Aan de buitenkant en van binnen is de schade moeilijk ‘te zien’. Een whiplash diagnose wordt daarom in de regel via een anamnesegesprek en door de aanwezigheid van lichamelijke en fysieke klachten gesteld. Dit artikel beschrijft het onderwerp whiplash diagnose stellen.

Een arts zal u vragen stellen over het ongeluk en de daaruit resulterende klachten. De arts zal ook inzage willen krijgen in de ernst van uw klachten, hoe vaak ze zich voordoen en onder welke omstandigheden. De arts wil bepalen in welke mate u de dagelijkse werkzaamheden kunt uitvoeren.

Whiplash Diagnose

Een whiplash is in de regel niet objectief te diagnosticeren. De schade is vaak niet te zien via een MRI-scan of röntgenfoto.

Hoewel een whiplash niet altijd objectief is te zien – met behulp van diagnostische apparatuur waaronder een MRI of CT-scan – is het voor whiplash slachtoffers essentieel dat objectief vastgesteld worden dat de klachten:

  • Aanwezig;
  • realistisch;
  • niet denkbeeldig;
  • niet overdreven;
  • niet pretenderen.

Aan het bewijs van deze klachten mogen geen te hoge eisen gesteld worden. Op basis van het voorval en de diagnose (door een arts) moet het waarschijnlijk zijn dat de klachten voortkomen uit het ongeval en dat het slachtoffer hierdoor beperkt wordt in zijn leven.

Tijdens de diagnose

Tijdens de diagnose zal de arts uw hoofd, net en armen beroeren. Hij zal u vragen de lichaamsdelen te bewegen en bepaalde eenvoudige taken uit te voeren waardoor de arts het volgende kan vaststellen:

  • Bewegingsvrijheid van uw nek en schouders;
  • het moment waarop de pijn tot stand komt;
  • aanwezige gevoeligheid in nek, schouders of uw rug;
  • reflex, de kracht en het gevoel van en in uw ledematen.

Whiplash diagnose middels scans?

In de regel is een whiplash niet zichtbaar met behulp van een scan. Desondanks zal uw arts toch aandringen op een scan om andere aandoeningen uit te sluiten waardoor bijvoorbeeld uw nekpijn zou kunnen verergeren. Zij hebben de beschikking over de volgende scantechnieken:

  • Röntgenscan: Breuken, dislocaties en artritis zijn goed te zien met behulp van een röntgenscan die meestal vanuit meerdere hoeken wordt genomen.
  • CT-scan: Computerized Tomography is een speciale vorm van röntgenscan die dwarsdoorsnedes kan maken van de botten waardoor inwendig botletsel gesignaleerd kan worden.
  • MRI scan: Magnetic Resonance Imaging is een scanmethode die gebruik maakt van radiogolven in een magnetisch afgeschermd veld. Hiermee kunnen gedetailleerde 3D-beelden worden gemaakt. Behalve botletsel kun je hiermee soms ook letsel of beschadiging van de zachte weefsels mee detecteren zoals schade aan de wervels, schijven en pezen.

De arts combineert dus een uitgebreid mondeling verslag, lichamelijke functionele tests en scans tot een geheel waarmee hij de diagnose whiplash kan stellen en een indruk geven van de mate waarin deze beperkingen met zich meebrengt en een inschatting van het verloop van het letsel in de tijd.

Wij hebben een whiplash diagnose nodig om in de rol van uw letselschadeadvocaat de schade te bepalen en te verhalen van de schade op de persoon of institutie die nalatig is geweest.

We staan er vaak niet bij stil maar kunnen onverwacht toch leiden onder de gevolgen van een whiplash door een val of aanrijding. Daarom hebben wij een snelle whiplashtest ontwikkeld waarmee wij de belangrijkste symptomen beoordelen. Op basis van deze test kunt u contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking.

Als u een of meerdere symptomen ervaart, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts! Doe zeker eens de sneltest.

Ook interessant!

  1. Whiplash oorzaken
  2. Whiplash schadevergoeding
  3. Whiplash symptomen sneltest
  4. Smartengeld claimen
  5. Symptomen?

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letselschade veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80

    Volledige naam

    E-mailadres

    Telefoonnummer

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat