Whiplash nek

Whiplash is een Engelse term en wordt in de regel gebruikt wanneer u last heeft van een nek-verrekking of verstuiking ten gevolge van een onverwachte achteraanrijding. Een whiplash ontstaat wanneer uw hoofd plotseling en met veel kracht naar achteren en dan weer naar voren beweegt. In dit artikel beschrijf ik het onderwerp: whiplash nek.

De gevolgen zijn veelvoudig en lopen vaak ver uiteen. In de regel verdwijnt de pijn in de pijn en stijfheid in de nek binnen enkele dagen tot weken. Het vroegtijdig rekken en masseren kan helpen om de hersteltijd te verkoren. In enkel gevallen houden symptomen lange tijd aan en kan dit een grote invloed hebben op het functioneren van het slachtoffer in de dagelijkse praktijk.

Whiplash is vaak het gevolg van een aanrijding met een motorvoertuig waardoor uw spieren zijn overbelast of schade is ontstaan aan de zachte weefsels in uw nek. Zoals hiervoor aangegeven kan het lichte tot zeer ernstige symptomen tot gevolg hebben afhankelijk van de plek in de nek (ligamenten, zenuwen, spieren, wervels) waar de schade is ontstaan en de ernst van het letsel.

Is een whiplash hetzelfde als een hersenschudding?

Nee. Zowel een whiplash als een hersenschudding worden inderdaad beiden veroorzaakt door een plotselinge, krachtige schok. Deze verwondingen verschillen echter op meerdere punten. Een whiplash is een nekletsel dat de zachte weefsels waaronder ligamenten en spieren beschadigt. Een hersenschudding is een vorm van hersenletsel specifiek aan de hersens zoals een hersenkneuzing. Het is mogelijk dat u beiden tegelijk heeft. Een hersenletsel wordt veroorzaakt door een botsing van het hoofd met een hard object of ondergrond waarbij niet de natuurlijk ingreep van de spieren heeft plaats gevonden. Een whiplash wordt meestal veroorzaakt zonder een impact van het hoofd op een harde ondergrond en de voor een whiplash zo kenmerkende stuit / zwiep beweging terug.

Wat voelt u als u een whiplash krijgt?

Dit hangt af van de omstandigheden van het ongeluk en de manier waarop de verwonding tot stand is gekomen en het soort weefsel dat is aangetast en hoe ernstig u gewond bent geraakt. U zult in de regel een doffe pijn in de voor- en achterkant van uw nek voelen. Veel mensen hebben dus een stijve nek waardoor het moeilijk is om het hoofd te bewegen.

Vaak wordt aangenomen dat de snelheid van het aanrijdende voertuig de ernst van het letsel bepaald maar dat is niet het geval. Zelfs een botsing op lage snelheid kan tot ernstig letsel lijden.

Hoe wordt het veroorzaakt een whiplash aan de nek?

Aanrijdingen met motorvoertuigen (zoals aanrijdingen van achteren) zijn een belangrijke oorzaak van whiplashletsel. Maar u kunt een whiplash-blessure krijgen wanneer uw hoofd schokt of slingert in een plotselinge voorwaartse of achterwaartse beweging.
Trauma door een harde val of sportblessure kan een whiplash veroorzaken. Dat geldt ook voor fysieke mishandeling, zoals gewelddadig worden geslagen of geschud.

Bekijk hier de hele lijst met mogelijke whiplash oorzaken!

Wat zijn de symptomen van een whiplash?

Whiplash-symptomen kunnen sterk uiteenlopen. U kunt pijn ondervinden kort nadat u gewond bent geraakt maar het kan ook ineens ontstaan als u het ongeluk al lang en breed vergeten bent. Soms wel dagen later. Zorgverleners verwijzen soms naar de enorme verzameling mogelijke whiplash-symptomen als whiplash gerelateerde aandoeningen (WAD – Whiplash Associated Disorders).

Bekijk hier de hele lijst met whiplash symptomen!

Whiplash diagnosticeren?

Hoe wordt een whiplash gediagnosticeerd?
Zorgverleners kunnen whiplash meestal diagnosticeren door uw symptomen te onderzoeken en u vragen te stellen over uw letsel. CT-scans of magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) kunnen details van beschadigd zacht weefsel (zoals zenuwen of schijven) laten zien, hoewel ze niet altijd nodig zijn. Uw zorgverlener kan een whiplash-letsel diagnosticeren met alleen een lichamelijk onderzoek.

Bekijk hier het artikel ten aanzien van het diagnosticeren van een whiplash.

Hoe wordt een whiplash aan de nek behandeld?

In het verleden adviseerden zorgverleners het gebruik van een halskraag om te voorkomen dat de nek beweegt na een whiplash-letsel. Die begeleiding is veranderd. Uit voortschrijdend medisch onderzoek blijkt dat het kan helpen om uw pijnlijke nekspieren voorzichtig te strekken of te bewegen kort na een whiplash-letsel. U kunt de volgende dag mogelijk beginnen met zachte nekbewegingen. Volg de instructies van uw leverancier om te voorkomen dat u uw nek verder verwondt.

Bekijk hier het artikel dat ik geschreven heb met whiplash behandelmethodes

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letselschade veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Tips

  1. Waarom u altijd eerst een letselschadeadvocaat moet bellen?
  2. Wat moet u doen op de plaats van het ongeluk?
  3. Bezoek uw huisarts, ook als u op dit moment GEEN klachten heeft.

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat