Whiplash en werk

Vooraf gesteld is het verstandig om te bedenken wat een whiplash-blessure is. Whiplash is een verwonding aan het zachte weefsel in de nek, rug en schouders waar het weefsel wordt uitgerekt en gespannen nadat het lichaam in een plotselinge, krachtige beweging naar voren of achteren is geduwd. Dit komt het meest voor bij auto-ongelukken. Een veel gestelde vraag is of u kunt werken wanneer u de nadelige gevolgen ondervindt van een whiplash. In dit artikel schrijf ik over het onderwerp: ‘whiplash en werk’.

Lees hier meer: wat is een whiplash?
Lees hier meer: Hoe kunt u een whiplash diagnosticeren?

whiplash en werk

Symptomen van whiplash

De symptomen van een whiplash zijn vaak pijn in de nek, rug, schouders en armen. Andere effecten zijn duizeligheid, misselijkheid en vaker hoofdpijn. Hoewel een whiplash vrij klein kan zijn en na een paar weken verdwijnt, betekenen ernstigere omstandigheden dat u tot een jaar kunt lijden.

Werken met whiplash kan moeilijk zijn, en vaak worstelt u met deze blessure bij zowel fysieke als ook minder- of niet-fysieke banen. Als u bijvoorbeeld last heeft van pijn in de onderrug, kan het werken op kantoor – het veelal zittende werk – de pijn zelfs verergeren. Het zelfde geld natuurlijkj ook voor het werken op bijvoorbeeld een bouwplaats bij het tillen van voorwerpen of in de fabriek aan de band waarbij het werk de pijn verergert.

Is het goed om te beginnen met werken? Lees hier een artikel over whiplash herstel …

Lichte whiplash klachten kunnen vaak worden behandeld met pijnstillers en mogelijk met warmtetherapie waardoor u soms zonder al te veel beperkingen weer aan het werk kunt. Slachtoffers met ergere symptomen kunnen echter nauwelijks bewegen en al helemaal niet een hele dag werken! Toch is het algemeen geldende credo dat rust roest dus u moet proberen om te blijven bewegen en heel vaak kan dat ook op de werkvloer.

Dus wat is het antwoord op weten of u kunt werken met een whiplash? De belangrijkste factor is om bewust om te gaan met het letsel in de tijd en zich aan te passen aan uw mogelijkheden. Bewegen is belangrijk en er zijn heel veel mogelijkheden om de mobiliteit te beveorderen. U bent de dirigent over uw herstel en u laat zich assisteren door mensen met ervaring op het gebied van herstel.

Meer informatie over whiplash oefeningen

Het belangrijkste advies is dat u zo snel mogelijk medisch advies en medische hulp inroept. Vergeet zeker niet na een ongeval met uw huisarts te overleggen of met een gespecialiseerde fysiotherapeut. Uw huisarts moet in staat zijn om de omvang van uw verwondingen te beoordelen en te bevestigen of u arbeidsgeschikt bent of niet. Uw huisarts kan ook ernstigere oorzaken van pijn uitsluiten, zoals kleine breuken of scheuren in de ligamenten en de weke delen.

Financiële gevolgen van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid door een whiplash

Als u arbeidsongeschikt bent dan kan het niet aanwezig zijn op het werk grote gevolgen hebben voor uw financiële situatie. Dit is voor werknemers van toepassing na verloop van tijd maar veel zelfstandig ondernemers hebben geen financieel vangnet omdat met name de ZZP’ers heel vaak geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Voor werknemers is er het wettelijke ziektegeld. Het verschil tussen het aan u uitgekeerde ziektegeld en dat wat u onder normale omstandigheden verdient kan worden verhaald op de aansprakelijke partij.

Lees meer over het indienen van een letselschadeclaim.

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letselschade veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd uw eigen specialist in want wij werken alleen in uw belang!

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80

    Volledige naam

    E-mailadres

    Telefoonnummer

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat