Whiplash hersteltijd

Tips die helpen bij het verkorten van de whiplash hersteltijd. In dit artikel bespreek ik het onderwerp whiplash hersteltijd.

Het herstellen van whiplash heeft alles te maken met het voorkomen van chronische pijn en bewegingsbeperkingen. Zorg er altijd voor dat u eerst een arts bezoekt of raadpleegt en zijn adviezen opvolgt. U kunt de voorbeelden die in deze tekst wordt gebruikt met hem bespreken.

Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan om te begrijpen waarom dat de whiplash hersteltijd zo extreem verschilt van persoon tot persoon. Sommige factoren zijn bepaald zoals leeftijd en initiële ernst van het letsel. Echter, er is nog heel veel te leren.

Bij whiplash is er sprake van een enorme hoeveelheid symptomen en de ernst van de symptomen verschilt in extreme mate van persoon tot persoon. Ook de hersteltijd, de hoeveelheid tijd die nodig is om te herstellen van het letsel verschilt van persoon tot persoon. De mate van pijn en beperking wisselt in de tijd en dit is normaal.

Als u slachtoffer bent van een whiplash zult u zich zelf enkele vragen stellen:

 1. Word ik weer beter?

De meeste mensen herstellen van whiplash letsel maar verschillende in de tijd. Geen enkele blessure is het zelfde omdat elk ongeluk uniek is zoals ook elk lichaam en persoon uniek is. Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op het herstel.

 1. Zal ik volledig herstellen van de whiplash

Sommige mensen herstellen binnen enkele dagen na het ongeval terwijl anderen enkele maanden tot jaren nodig hebben om te komen tot een leefbare situatie. De meesten mensen zullen volledig herstellen zonder enige beperkingen.

Let op: uw instelling, uw verwachtingen ten aanzien van het herstel zijn van invloed op uw herstel. Uit studies blijkt dat mensen die een snel herstel verwachten ook snel zullen herstellen. Uit een onderzoek gehouden in 2014 en gepubliceerd in het blad ‘The Austrialian Family Physician’ toont aan dat personen die denken snel te herstellen in de regel een hersteltijd hebben die 2,5 keer zo snel is als die van mensen die dachten dat ze lange tijd nodig zouden hebben voor herstel.

3. Wat kan ik doen om de hersteltijd te verkorten?

Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om de dagelijkse werkzaamheden te blijven doen. U zult bepaalde activiteiten anders moeten inrichten, plannen of aanpakken en voorkomen dat uw nek belast wordt maar u zult gaandeweg de dagelijkse gang van zaken moeten oppakken te denken aan werk, recreatie en sociale activiteiten.

 1. Kan ik het zelfde doen als voorheen? Is het veilig?

Het kan zijn dat u in het begin en lopende het herstel bepaalde beperkingen ondervind in de uitvoering van uw normale werkzaamheden en recreatieve activiteiten. Pas uzelf aan.

 1. Zijn er beperkingen

Letsel veroorzaakt pijn. Echter, u dient echter te begrijpen dat die pijn die u ervaart tijdens het herstel in de herstelperiode niet automatisch betekent dat er verder, aanvullend letsel ontstaan. Het is verstandig om actief te blijven en actief te werken aan herstel. In dit artikel worden diverse oefeningen beschreven die helpen bij het herstel. U bent verantwoordelijk voor uw herstel.

Een Europees onderzoek gehouden in 2021 toont aan dat geloof in zelfredzaamheid een belangrijke rol speelt in het voorkomen van een chronische whiplash situatie. Zelfredzaamheid geeft de mate aan waarin iemand in staat is tot handelen in mogelijke omstandigheden of het geloof in het eigen vermogen om noodzakelijk gedrag te vertonen om resultaten te bereiken en de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de eigen motivatie, het gedrag en de sociale omgeving.

Help uzelf

U bent zelf de beste bron voor herstel. Zelf controle is de sleutel factor in het elimineren van alle ongemakken die u ervaart.

Blijf actief

Blijf zoveel mogelijk actief. Het herstel wordt bevordert door een gezonde actieve levenshouding. Dit heeft invloed op uw algehele gesteldheid in het algemeen alsook op uw nek in het bijzonder. Plan een stapsgewijze toename van de activteit en de activiteiten niveaus of de intensiteit.

Vervolg of pak uw werk opnieuw op

Zij die doorgaan met werken, zelfs al is het in eerste instantie in minder mate, laten een veel beter herstel zien. Rust roest. Neem geen vrij. Wel kan het zijn dat u uw werkzaamheden aanpast.
Neem ook contact op met een ergotherapeut om samen met uw werkgever te komen tot een eventuele aanpassing van de werkomstandigheden.
Handhaaf een goede relatie met uw werkgever en collega’s. Dit heeft een positieve invloed op het herstel.

Stel u zelf doelen die een goed gevoel geven als u ze behaalt.

Beloon uzelf als u een doel bereikt. Besef dat elk succes u een stap dichter bij een normale levensstijl brengt.
Sla ook zeker niet de eenvoudige pleziertjes over. Neem de tijd voor een prettig samen zijn met vrienden en bekenden tijdens sociale bijeenkomsten. Start met een nieuwe hobby of herontdek een oude passie.

Herstel aan de nek

Zorg voor flexibiliteit in spieren die uw nek ondersteunen.
Een reeks van oefeningen die zich specifiek richten op uw nek en de bovenste helft van uw rug kunnen een positieve, verkortende invloed hebben op het whiplash hersteltijd. Raadpleeg hierover uw fysiotherapeut.

Let op uw houding.
De houding waarin u werkt en ontspant heeft een grote invloed op gezondheid van uw ruggengraat en dus op het whiplash herstel. Het is gemakkelijk om slechte omstandigheden te compenseren en om een slechte houding aan te nemen. U moet zich voortdurend van uw houding bewust zijn tijdens het uitvoeren van werkzaamheden thuis of op het werk.

Voer dagelijkse activiteiten uit die geen belasting vormen
Door van te voren na te denken over de wijze waarop u uw werk en recreatieve activiteiten uitvoert kunt u een onnodige belasting van uw nek voorkomen en zo de pijn verminderen om te komen tot een voorspoedig whiplash herstel.

Geef anderen les
In de huidige maatschappij zitten wij meer en meer voor onze computers op het werk, thuis of voor de tv. Het is belangrijk, voor iedereen, jong en oud, om regelmatig van houding te veranderen om zo de gezondheid van uw nek en rug te bevorderen. Er zijn ontelbaar veel oefeningen te vinden via internet of raadpleeg uw fysiotherapeut. Veel vormen van Yoga helpen u ook bij het oprekken, de mobiliteit en de kernstabiliteit. Terwijl u bezig bent met oefeningen om een goede gezondheid te verkrijgen let dan ook op de mensen om u heen. Doe ze een plezier en maak ze bewust van de noodzaak tot bewegen en het rekken en strekken om zo toekomstige nek en rugklachten te voorkomen.

Pas u aan
Als de manier waarop u nu bepaalde werkzaamheden uitvoert zorgen voor een verergering van de symptomen dan moet u op zoek gaan naar een andere manier van werken waarvan u geen pijn ondervindt.

Twijfel niet uw houding aan te passen of hulpmiddelen te zoeken om het werk te vereenvoudigen. Er is geen vervanging voor gezond verstand.

Samenvattend: whiplash hersteltijd

 • Doe normaal: ook als u ligt ongemakken voelt is het beter om actief te blijven. Rust roest, blijf dus zo actief als mogelijk.
 • Oefen: Werk aan uw lichamelijke gesteldheid met behulp van oefeningen. Vraag uw fysiotherapeut om begeleiding. Overweg bepaalde activiteiten waarbij het hele lichaam wordt getraind. Denk aan yoga.
 • Ben u bewust: let op uw houding tijdens alles wat u doet.

En tot slot: ga uit van een spoedig herstel, stel doelen en beloon u zelf.

Ook interessant

 1. Whiplash diagnose
 2. Schadevergoeding bij een whiplash
 3. Wat doet een in whiplash gespecialiseerde letselschade advocaat voor u?

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letselschade veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd uw eigen specialist in want wij werken alleen in uw belang!

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat