Whiplash betekenis?

Whiplash / zweepslag
Je spreekt het uit als wiplesj

Het begrip whiplash is uit het Engels overgenomen. Formeel vertaalt het zich naar het Nederlandse woord zweepslag maar in medisch perspectief bedoelen we met een whiplash iets totaal anders. In de volksmond staat een zweepslag voor een aandoening aan de kuitspier veroorzaakt door een abrupte voorwaartse beweging terwijl een whiplash met name betrekking heeft op letsel in of aan of rondom de nek.

Zelfstandig naamwoord

 1. Het flexibele deel van een zweep of iets wat erop lijkt
 2. Letsel veroorzaakt door een extreme ruk aan het hoofd zoals dit zich typische voordoet tijdens een auto-ongeluk waarbij het slachtoffer van achteren wordt aangereden.
  “hij/zij heeft last van whiplash en heeft weken lang met een nekbrace rondgelopen”

werkwoord

 1. Het plotseling rukken aan iets of iemand waardoor pijn ontstaat.
  “door de kracht van de botsing zwiepte het hoofd van de man naar voren.”
 2. Zeer snel en krachtig bewegen vergelijkbaar met een de knal van een zweep
  “met de snelheid van een zweepslag wist hij de beker nog te vangen voordat deze op de grond in stukjes viel”

Hijink Advocaten is gespecialiseerd in letselschade ten gevolge van een whiplash. Wij hebben honderden zaken gevoerd voor onze cliënten en we willen dit graag ook voor u doen.

Andere interessante onderwerpen als u een whiplash heeft zijn:

whiplash betekenis

Lees zeker ook onze belangrijkste pagina ten aanzien van deze aandoening:

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letselschade veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Schadevergoeding bij whiplash & nekletsel?

  De relatief beperkte vormen van nekletsel waarbij een volledig herstel te verwachten is binnen 3 maanden kunnen in de regel een aanspraak maken op een vergoeding tot € 2.140

  Als het herstel tussen de 3 maanden en 2 jaar duurt en het nekletsel een bestaand mogelijk verergerd kan tot een claim leiden van 3.800 tot 6.900 euro.

  Gemiddeld nekletsel omvat breuken, dislocaties, schade aan de ruggengraat of beschadiging van de weke delen en kan een behoorlijke invloed hebben op het leven. Als het herstel naar verwachting minder dan 5 jaar duurt maar er blijft wel in zekere mate sprake van blijvend letsel dan kan een schadevergoeding oplopen tot € 12.000

  Beschadiging aan de weke delen in de nek die een ernstige beperking in de mobiliteit tot gevolg hebben, langdurige pijn en een extreem oncomfortabel gevoel worden in de regel ingeschat op bedragen van 12.000 tot 22.000 euro.

  Dislocatie en verbrijzeling van de wervels, chronisch aanhoudende pijn en extreme bewegingsbeperking waardoor dagelijkse activiteiten niet meer kunnen worden uitgevoerd worden ingeschaald tot € 35.000

  Ernstig letsel in de vorm van serieuze breuken en dislocaties als ook beschadiging van de weke delen en chronische aanhoudende pijn kunnen aanspraak maken op een vergoeding van € 50.000

  Als de nekwervels zijn beschadigd met een hoge mate van invaliditeit tot gevolg en chronische en langdurige pijnen evenals hoofdpijn kan aanspraak worden gemaakt tot € 115.000.

  De meest ernstige vormen van nekletsel met al dan niet gehele verlamming tot gevolg in combinatie met langdurige, aanhoudende pijn en leiden en verminderde onafhankelijkheid gaan gepaard met een claim tot 130.000

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat