Whiplash behandeling

Uw arts zal vragen stellen naar de aard van het ongeluk en uw klachten. Zij of hij zal u ook vragen stellen waarmee de ernst van de klachten bepaald kan worden en hoe vaak ze zich voordoen. Uw arts zal ook willen weten in welke mate u de dagelijkse taken en werkzaamheden kunt uitvoeren. Op basis van deze anamnese zal hij een whiplash behandeling aan u voorstellen. Daarover gaat dit blogbericht.

Beoordeling van uw whiplash klachten

Tijdens het onderzoek zal uw arts uw hoofd moeten beroeren en bewegen net als uw nek en armen. Hij zal u vragen te bewegen en eenvoudige taken uit te voeren waarbij hij inzage krijgt in:

 • De bewegingsruimte in uw nek en schouders;
 • het moment waarop en de mate van pijn die ontstaat afhankelijk van de beweging;
 • gevoeligheid in uw nek, de spanning in uw ledematen;
 • scans (MRI, Rontgen, CT, Ultrasoon).

Een blessure of beschadiging in de vorm van whiplash is in de regel niet aantoonbaar met behulp van scans maar een arts zal altijd om deze afbeeldingen vragen om eventueel ander letsel (fracturen, breuken) uit te sluiten en zo voorkomen dat de nekpijn verergerd. Scans zijn er in verschillende vormen:

 • Röntgenscans. Breuken, dislocaties en artritis kan ontdekt worden door röntgenscans te maken van de nek vanuit meerdere hoeken.
 • CT scans, Computerized Tomography. Dit is een speciale manier van röntgenfoto’s maken waarmee je dwarsdoorsnedes kunt fotograferen van botten en beschadiging van de botten.
 • MRI Magnetic Resonance Imaging. Deze methode maakt gebruikt van radiogolven binnen een magnetisch veld waarmee gedetailleerde 3D foto’s gemaakt kunnen worden. Met een MRI kunnen ze beschadiging van de botten signaleren maar ook beschadigingen aan het zachte weefsel detecteren zoals schade aan het ruggenmerg, de wervels en de gewrichtsbanden.
WhiplashklachtenOorzaken van whiplash
Whiplash symptomenSchadevergoeding bij whiplash

Behandeling van Whiplash

De doelstelling van een behandeling van whiplash bestaat eruit om:

 • Pijn beheersing;
 • Herstellen van de gangbare en gewenste bewegingsvrijheid in uw nek;
 • Ervoor zorgen dat u weer normaal actief kunt zijn.

Uw behandelplan is afhankelijk van de mate van uw whiplash blessure. Sommige slachtoffers hebben voldoende aan eenvoudige medicatie die via de drogisterij gekocht kan worden en hulp in huis. Anderen hebben speciale medicamenten nodig die uitgeschreven worden door een huisarts en via een apotheek besteld kunnen worden. Soms zijn zelfs gespecialiseerde pijnbehandelingen noodzakelijk en behandelingen van een fysiotherapeut.

Pijn beheersing

Uw arts kan een of meerdere van de volgende behandelingen voorschrijven om uw pijn te verzachten:

 • Rust. Rust kan helpen gedurende een periode van een of twee na het ongeluk maar te veel bed rust kan het herstel ook vertragen;
 • Hitte of kou. Afwisselen hitte en koudeapplicatie aan de nek gedurende een periode van 15 minuten elke 3 uur kan een goed gevoel geven en de situatie helpen verbeteren;
 • Standaard pijnmedicatie. Met eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen kunnen veel klachten van een lichte whiplash verholpen worden.
 • Voorgeschreven pijnmedicatie. Mensen die echt extreme pijn lijden ten gevolge van de whiplash kunnen op recept speciale medicijnen afhalen bij de apotheek waarmee de nekpijn wordt verzacht.
 • Spierontspanners. Kortstondig kan gebruik gemaakt worden van spierontspanners om te zwaar aangespannen spieren te ontspannen en zo de daardoor veroorzaakte pijn te verzachten. Deze medicijnen kunnen u ook een slaperig gevoel geven. Het kan voorgeschreven worden om de normale slaap te helpen hervatten omdat pijn vaak ervoor zorgt dat u niet goed kunt slapen. Door deze spierverslappers is dit wel mogelijk waardoor u ook tijdens de nachtrust kunt herstellen.
 • Injecties. De orthopedisch chirurg kan u een injectie geven. Deze injectie met Lidocaïne en Kenacort onderdrukt een ontstekingsreactie en zwelling in weefsels en vermindert zo de pijn. Het ontstekingsremmende effect kan na 2 à 3 dagen beginnen, maar soms pas na enkele weken. U bent door deze injectie in staat om fysiotherapie te ondergaan.
 • Oefeningen. Uw arts zal uw waarschijnlijk een hele reeks van rek- en bewegingsoefeningen voorschrijven die u thuis kunt uitvoeren. Met deze oefeningen kunt u uw bewegingsvrijheid en bereik herstellen zodat u weer de normale activiteiten kunt uitvoeren. Het kan zo zijn dat u voordat u met de rek- en bewegingsoefeningen begint hitte met behulp van bijvoorbeeld een vochtige handdoek of door in bad te gaan.

Oefeningen kunnen als volgt zijn opgebouwd:

 • Het hoofd naar links en naar rechts draaien
 • Het hoofd kantelen naar links en naar rechts
 • Het hoofd naar voor en naar achteren buigen
 • Je schouders afrollen

Fysiotherapie

Als u voortdurende pijn heeft ten gevolge van het whiplashletsel dan kan het zijn dat u begeleiding nodig heeft met de rek- en strekoefeningen. Het kan zijn dat uw arts fysiotherapie voorschrijft. Fysiotherapie kan u helpen om zich beter te voelen en eventueel verder letsel voorkomen. Uw fysiotherapeut zal u helpen bij het uitvoeren van de oefeningen die als doel hebben uw spieren te versterken, uw houding te verbeteren en de normale, gewenste bewegingsvrijheid te herstellen.

In sommigen gevallen kan gebruik gemaakt worden van TENS. TENS is de afkorting van ‘Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie’. Het is een methode om de pijn in uw lichaam te onderdrukken. Dit wordt gedaan door elektroden te plakken op de huid van uw nek, achterhoofd of schouders. De elektroden worden verbonden met het TENS apparaat. Dit apparaat geeft stroomprikkels af via de elektroden. U voelt trillingen in het pijngebied. Deze trillingen zorgen ervoor dat uw pijn onderdrukt wordt. Naast het verminderen van de pijn kan TENS ook een ontspannende werking op uw spieren hebben en een betere doorbloeding van uw huid bevorderen. Een beperkte hoeveelheid onderzoek toont aan dat dit tijdelijk de pijn in de nek kan verzachten en helpt bij het verbeteren van de spierkracht.

Triggerpointtherapie

Doordat whiplashklachten meestal ontstaan door een abrupt trauma krijgen omliggende spieren een grote kortstondige belasting te verwerken. Deze impact zorgt ervoor dat spieren rondom de nek aanspannen en niet meer ontspannen. Er ontstaan triggerpoints binnen de spier. Een triggerpoint is een zeer kleine lokale verkramping binnen een spier, waardoor deze niet goed doorbloedt. Hierdoor ontstaat nekpijn of pijn op een andere plaats in het lichaam dan waar de oorzaak zich bevindt. Middels dry needling therapie kan de fysiotherapeut de aanwezige triggerpoints deactiveren.

Schuimrubberen Halsband

Zachte nekbeschermers zijn een hele tijd intensief gebruikt bij de behandeling van whiplash klachten zodat de nek en het hoofd stil werden gehouden. Uit studies is echter gebleken dat het langdurig stilhouden van het hoofd een negatieve invloed heeft op de spierkracht en zodoende een negatieve invloed heeft op het herstel. Echter, een nekbrace ter ondersteuning van de nek met als doel de beweging van de nek te reduceren kan helpen met het reduceren van de pijn waardoor u bijvoorbeeld ‘s nachts wel kunt doorslapen.

Andere methodes:

 • Accupunctuur
 • Chiropractische ingrepen

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letselschade veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat