Ziekteverzuim in Nederland: Betekenis en Belangrijke Inzichten

Ziekteverzuim is een veelvoorkomend fenomeen binnen de Nederlandse arbeidsmarkt en heeft aanzienlijke implicaties voor zowel werkgevers als werknemers. Lees hier de betekenis, de statistieken in Nederland en waarom het begrijpen van ziekteverzuim essentieel is voor een gezonde werkomgeving.

Wat is Ziekteverzuim?

Ziekteverzuim is simpelweg de periode waarin een werknemer niet in staat is om te werken. Dit kan zijn vanwege ziekte of gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen hebben werknemers recht op doorbetaling minimaal 70% van het loon gedurende de eerste twee jaar van ziekte. Dit staat vastgelegd in Artikel 7:629 van het Burgerlijk Wetboek.

Statistieken over Ziekteverzuim in Nederland

 • Het gemiddelde verzuim in Nederland is 3,9% van de totale werktijd.
 • De sectoren met het hoogste verzuim zijn: zorg, het onderwijs en de industrie.
 • Kortdurend ziekteverzuim (minder dan 7 dagen) komt voor bij 71% van de Nederlanders.
ziekteverzuim op kantoor

Waarom is Ziekte verzuim Belangrijk?

Ziekteverzuim heeft diverse gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. Voor werknemers is het een noodzakelijke periode van herstel bij ziekte. Voor werkgevers kan het echter leiden tot operationele verstoringen, verlies van productiviteit en financiële kosten.

Het begrijpen van de verzuim stelt werkgevers in staat om:

 1. Preventieve Maatregelen te Nemen: Door de oorzaken van verzuim te analyseren, kunnen werkgevers preventieve maatregelen nemen om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te bevorderen.
 2. Efficiënt Beheer: Effectief beheer kan kosten besparen en de productiviteit verbeteren. Het opstellen van duidelijk beleid en het bieden van ondersteuning aan zieke werknemers is essentieel.
 3. Rechten en Plichten Te Begrijpen: Werkgevers en werknemers moeten zich bewust zijn van hun wederzijdse rechten en plichten , zoals vastgelegd in de wet met Artikel 7:629 van het Burgerlijk Wetboek.

Letselschade advocaat bij verzuim

Bij complexe zaken rond ziekteverzuim en arbeidsgerelateerde kwesties biedt Letselschadeadvocaat professioneel advies en juridische ondersteuning. We beschermen belangen en streven naar een gezonde werkomgeving.

Heeft u vragen of wilt u juridisch advies met betrekking tot letselschade en arbeidsongeschiktheid? Neem gerust contact met ons op. We staan voor u klaar om u te helpen bij uw specifieke situatie. Samen werken we aan een rechtvaardige en effectieve oplossing.

  Uw naam

  Uw e-mailadres

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Uw bericht

  Onze specialisten

  Oscar Hijink
  Mark Visser
  Marit Herngreen
  Ela Timmermans
  Rianne Bockhoven
  Eelco Driessen

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat