Wat te doen na een aanrijding?

Wat te doen na een aanrijding? Het lijkt een hele eenvoudige vraag met een eenvoudig antwoord maar toch werkt dat niet zo in de praktijk. In dit blogbericht schrijf ik over dat wat mij persoonlijk is overkomen en hoe ik erop reageerde.

Afgelopen week werd ik op mijn fiets aangereden door een dronken automobilist. Omdat ik hem op tijd zag aankomen en dus snel aan de kant ging heeft hij mij alleen maar zijwaarts aangereden en niet frontaal. Ik viel met een klap op de grond en zag de witte Ford Fiesta met hoge snelheid verder rijden.

Ik was heel snel weer op de been en voelde of dat ging. Ik tilde mijn fiets op die het ook overleefd leek te hebben en zag alleen wat onderdelen op de weg liggen hetgeen mijn fietsbel was. Ik sprong in een waas op de fiets en vervolgde mijn weg. Ik wilde kijken of ik nog kon fietsen.

Een paar 100 meter verder zag ik in eens 2 auto’s op het fietspad staan. Naarmate ik dichterbij kwam racete een ervan door en sprak ik met de bestuurder van de andere auto.

Wat bleek, hij had het ongeval zien gebeuren en had de witte auto proberen te blokkeren om de bestuurder aan te houden. Uit zijn woorden begreep ik dat de bestuurder die mij had aangereden dronken was.
Ik was zo beduusd en blij dat ik niets gebroken had dat ik er helemaal niet bij nadacht om 112 te bellen. Het had zo veel slechter af kunnen lopen als ik niet net op tijd aan de kant was gegaan. Dan had hij mij met zijn rechter voorzijde geschept. Nu had ik alleen pijn aan mijn heup; een blauwe plek zo vermoede ik.

De helpende automobilist had een foto gemaakt van het kenteken van de dronken automobilist en we wisselden gegevens uit. Ik vervolgde mijn weg zo goed en zo kwaad als het ging en was dankbaar voor mijn geluk, mijn leven en de beperkte schade.

Ik had direct 112 moeten bellen!

Omdat ik zelf zo beduusd was en heel blij dat ik niets kapot had heb ik er geen moment aan gedacht om 112 te bellen. Ook de andere bestuurder die mij hielp heeft hier niet aan gedacht. Ik dacht hier pas veel later aan toen ik de plaats van het ongeval had verlaten. Met geen mogelijkheid nu nog de mogelijkheid om 112 te bellen.

Als je een ongeluk krijgt en aangereden wordt dan verlies je alle helderheid.

Ik heb geluk gehad. Als ik niet vol aan de kant was gereden had hij me geschept. Nu heb ik alleen een dikke blauwe plek en wat kromme delen aan mijn fiets.

Wat moet je wel doen bij een aanrijding?

Wat te doen na een aanrijding? Direct 112 bellen en de politie erbij halen. Zij maken een proces verbaal op ter plekke zodat alles professioneel wordt vastgelegd. De politie heeft veel ervaring met verkeersongelukken en kan op basis van de omstandigheden goed inschatten en interpreteren hetgeen er door beide partijen verteld wordt.

En daarna?

  1. Onder alle omstandigheden is het van belang dat u direct contact opneemt met een letselschade advocaat. Deze zal onder alle omstandigheden en enkel en alleen voor uw belangen opkomen;
  2. Natuurlijk is het ook van belang dat u zo snel mogelijk gebruik maakt van lichamelijk en geestelijke gezondheidszorg zodra een ongeluk heeft plaats gevonden. U moet kunnen aantonen dat u uw best heeft gedaan om de letselschade te beperken;
  3. Beschrijf ook het verloop van reeds bestaande blessures of beschadigingen die verder zijn verergerd als gevolg van de aanrijding;
  4. Let erop dat u geen uitspraken doet over de schuldvraag. Hoewel de emoties tijdens een ongeluk hoog kunnen oplopen moet u proberen te voorkomen om beloftes te maken of beweringen te doen t.a.v. aansprakelijkheid;
  5. Bepaal zo snel mogelijk wie de getuigen zijn en leg hun verhalen vast;
  6. Maak foto’s van het ongeval;
  7. Administreer het aantal dagen dat u niet heeft kunnen werken;
  8. Bekijk de samenstelling van uw verzekering en de verzekeringsvoorwaarden bij een eventueel afgesloten SVI of OVI.

Lichamelijk en geestelijk letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letsel veroorzaakt door anderen.

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht

    Hijink Letselschadespecialisten

    Vestiging Arnhem
    Onderlangs 1
    6812 CE Arnhem
    (026) 442 39 13

    Vestiging Nijmegen
    Kerkenbos 1021
    6546 BB Nijmegen
    (024) 388 66 80

    Hijink Letselschade Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat