Remweg vrachtwagen

In dit artikel geef ik meer informatie ten aanzien van de remweg van een vrachtwagen en geef ik u een visuele weergaven van waarin de remweg van een vrachtwagen wordt vergeleken met de remweg van een personenauto.

De remweg is de afstand die een voertuig aflegt terwijl er wordt geremd. De lengte van de remweg is afhankelijk van de remvertraging en de aanvangssnelheid.De remweg is echter niet de hele afstand die nodig is om tot stilstand te komen. Tussen het moment dat de bestuurder van een motorvoertuig een gevaarlijke situatie waarneemt en het moment dat hij of zij daadwerkelijk remt, rijdt het voertuig namelijk nog gewoon door. De afstand die in deze reactietijd tr wordt afgelegd heet de reactieweg. Reactieweg en remweg vormen samen de stopafstand.

Op hellingen wordt de remkracht (en daarmee de remweg) sterk beïnvloed door de hellingshoek en de richting van de helling. Bij onderstaande berekeningen wordt ervan uitgegaan dat het voertuig geen zijwaartse kracht van de helling ondervindt.

Bron: Wikipedia

Feit is dat de remweg van een vrachtwagen extreem veel langer is dan de remweg van een personenvoertuig. Dat is ook de reden dat vrachtwagens relatief gezien veel vaker betrokken zijn bij achteraanrijdingen dan personenvoertuigen. Hieronder een visualisatie van de gemiddelde remweg tussen een vrachtwagen en een personenvoertuig.

Let op! Aan deze afstanden en cijfers kunnen geen rechten worden ontleend omdat de werkelijke remweg en / of de stopafstand afhankelijk is van heel veel factoren. Denk daarbij aan:

 • gewicht van het voertuig
 • status van de banden
 • type banden
 • status van het wegoppervlak
 • type wegoppervlak
 • hellingshoek
 • kwaliteit van de antiblokkeertechniek
 • weersomstandigheden zoals neerslag en temperatuur
 • reactiesnelheid van de bestuurder
 • en zo voort

Bent u het slachtoffer van een ongeluk met een vrachtwagen? Bent u aangereden door een vrachtwagen of bestelauto. Dan kunnen de gevolgen ernstig en langdurig zijn. Neem in dat geval altijd eerst contact op met een letselschade advocaat.

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letsel veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

  Hijink Letselschadespecialisten

  Vestiging Arnhem
  Onderlangs 1
  6812 CE Arnhem
  (026) 442 39 13

  Vestiging Nijmegen
  Kerkenbos 1021
  6546 BB Nijmegen
  (024) 388 66 80

  Ook interessant:

  Smartengeld berekenen?

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat