Fietser aangereden door auto

Peter Hermsen* fietste op langs een rij auto’s die stil stonden ten gevolge van een verkeersopstopping toen een auto optrok vanuit zijn rijbaan en vlak voor zijn neus een u-bocht maakt. De auto reed vol in de fiets van Peter waardoor hij over de motorkap vloog. Op dat moment had Peter niet het idee dat hij letsel had en hij wist ook niet of hij schuldig was aan de aanrijding. Zowel Peter als de bestuurder besloten in overleg om gewoon verder te gaan alsof er niets gebeurd was. In dit artikel beschrijf ik het onderwerp: fietser aangereden door auto.

* Dit is niet zijn echte naam

‘We hebben de politie niet gebeld’ aldus Peter ‘maar een kilometer verder op kreeg ik opeens pijn waardoor ik uiteindelijk per ambulance ben afgevoerd en eindigde op de operatietafel. Ik bleek pols- en schouderfracturen te hebben.’

‘Een aanrijding met een auto is niet prettig maar ik heb de man die dit deed laten gaan en heb dus ook nooit aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding. Achteraf bleek dat het zijn fout was. Je mag niet links afslaan, een u-bocht maken of van rijbaan wisselen zonder te kijken of er iemand van achteren komt.’

Peter Hermsen

Hijink Advocaten is een kantoor met letselschadespecialisten en letselschade advocaten met vestigingen in Arnhem en Nijmegen. De afgelopen 20 jaar heeft dit kantoor zich vrijwel 100% gespecialiseerd in letselschadezaken en verkeersongevallen zijn daarbij de grootste categorie. Botsingen tussen fietser en auto komen daarbij heel erg vaak voor. Wij komen op voor 10 tallen fietsongelukken jaarlijks.

Wij vinden het belangrijk dat fietsers weten wat hun rechten zijn en wij komen op voor die belangen. Een fiets- / auto-ongeluk maakt u zelf niet vaak mee. Het is dan ook niet vreemd dat u niet weet wat u moet doen. Daarom schakelt u gewoon de hulp in van een specialist die u kan helpen met de afwikkeling van het ongeval en die uw wettelijke rechten kent; dat waar u recht op heeft.

Dus, wat doet u als u slachtoffer bent van een botsing tussen een fiets en een auto? Als u kunt gaat u weg bij de plek van het ongeval maar dat is niet alles. Lees de onderstaande checklist zorgvuldig door:

Soorten ongevallen

Er zijn twee soorten ongevallen tussen fietsen en auto die het meest voorkomen:

  1. De linker afslag waarbij een voertuig linksaf slaat rechtstreeks in de weg van een tegemoet komende fietser. In deze situatie ziet de bestuurder heel vaak de fietser niet totdat het te laat is.
  2. De bocht naar rechts, waarbij een auto een fietser inhaalt die over het fietspad fiets over de rechterschouder in de zelfde richting komt ook erg vaak voor.

Er zijn nog 10-tallen andere mogelijkheden zoals het openen van een deur in het pad van de fietser of achteruitrijdmanoeuvres van bestuurders. Egaal wat de oorzaak is, de hulp van een specialist in het behartigen van uw belangen is absoluut noodzakelijk!

Op locatie

Egaal hoe licht u ook denk dat de schade of het ongeval is, bel altijd de politie als u slachtoffer bent van een ongeval. Het rapport dat de politie opstelt kan niet zo gemakkelijk worden aangepast en is een hele goede basis voor het indienen van een verzekerings- of schadeclaim.

Daarnaast wilt u absoluut gegevens van de bestuurder van het voertuig verzamelen. Denk daarbij aan:

  • verzekeringspapieren
  • adres
  • telefoon
  • nummerplaat

Als er getuigen zijn vraag dan ook hun namen en telefoonnummers.

Zeg nooit dat u de veroorzaker bent van het ongeluk. Net als bij een botsing tussen 2 voertuigen moet u hier geen uitspraken over doen. Onderschat zeker niet uw letsel of de schade aan uw voertuig. Dat hoeft u niet te doen en is ook niet verstandig. Door de adrenaline kunt u dit namelijk vaak niet goed beoordelen.

Het is belangrijk om uzelf te beschermen. Bel altijd de politie en vraag om rapport. Het komt heel vaak voor dat de tegenpartij heel ontspannen en relaxed is, zelfs aan u schuld bekent maar zodra ze naar huis gaan verandert het verhaal. Dat wilt u niet. Een officieel rapport is nodig!

Zorg dat u medisch gekeurd wordt

Ben extra voorzichtig en alert ten aanzien van uw lichaam. Een fietser die wordt aangereden door een auto is echt in het nadeel en kan ernstige gevolgen hebben maar de adrenaline in uw lichaam kan fysieke pijn maskeren. Ben niet bang om naar de eerste hulp te gaan of te vragen of met een huisarts contact op te nemen.

Verhaal uw schade

Uw fysieke letsel is een belangrijke schadepost maar denk ook aan de schade aan uw bezittingen. Als de oorzaak ligt bij de bestuurder van de auto dan zullen ook deze schades vergoed worden door de verzekeraar. Laat uw fiets repareren door een gespecialiseerde fietsenmaker voor een grondige controle.
Ben u ervan bewust dat een haarscheur in de voorvork door de botsing later alsnog kan leiden tot het breken van de voorvork en dus nog een ongeval. Ben voorzichtig. Laat uw fiets controleren. De fietsenmaker kan alle kosten in kaart brengen om de fiets in goede orde te herstellen en daarmee kunnen wij de claim rechtvaardigen en onderbouwen. Let op, dit wil niet zeggen dat u een nieuwe fiets krijgt. Dat is namelijk afhankelijk van de kosten van een reparatie in verhouding tot de prijs van een nieuwe fiets en de marktwaarde van uw fiets, afhankelijk is van de leeftijd van uw fiets.

Besef ook dat de mensen die werken bij een verzekeraar vaak niet zo veel verstand hebben van rijwielen. Als u slachtoffer bent van een ongeval, zorg dan dat u alle informatie paraat heeft waarmee we de waarde van uw fiets kunnen onderbouwen.

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letsel veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

    Volledige naam

    E-mailadres

    Telefoonnummer

    Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

    Hijink Letselschadespecialisten

    Vestiging Arnhem
    Onderlangs 1
    6812 CE Arnhem
    (026) 442 39 13

    Vestiging Nijmegen
    Kerkenbos 1021
    6546 BB Nijmegen
    (024) 388 66 80

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat