Verlies van smaak

Letselschadeclaim om verlies van smaak: Letsel dat invloed heeft op het vermogen om te proeven hebben een grote invloed op uw dagelijkse leven. Vaak gaat het verlies van smaak ook gepaard met een verminderd reukvermogen hoewel beide letsels ook apart van elkaar kunnen voorkomen. Als u verminderd proeft en dit is veroorzaakt door de nalatigheid van een ander dan kunt u een schadeclaim indienen voor verlies van smaak.

Het verlies van smaak en geur kan het gevolg zijn van ouderdom of verband houden met een aandoening op neurologisch vlak of een ziekte (waaronder een sinus infectie). Echter, een beschadiging van het vermogen tot proeven en smaak kan ook het gevolg zijn van een hoofdtrauma of door blootstelling aan ongezonde stoffen. Als u problemen ondervindt door toedoen van derden dan kunnen we een schadeclaim indienen.

Verlies van smaak letselschadeclaim

Wat is het verlies van smaak en reuk?

De tong stelt ons in staat om smaken te onderscheiden en geeft een indruk van de textuur van ons eten. Als er een volledig verlies van smaak is dan noemen we dit Ageusie. Hiervan zijn smaakbeperkingen afgebakend, waarbij de smaaksensatie niet volledig is opgeheven, maar mogelijk sterk is veranderd. Deze omvatten de functionele Ageusie, waarin de smaakperceptie duidelijk beperkt is, evenals de gedeeltelijke Ageusie. Dit is het verlies van één smaak (zoals “zoet” of “zout”).
Smaakverlies ontstaat als zenuwcellen in de neus, mond en keel beschadigd zijn of als de receptoren in de hersenen beschadigd zijn.
Iemand kan proeven op het moment dat substanties moleculen vrijgeven die vervolgens bepaalde zenuwcellen prikkelen. Deze prikkelingen worden verstuurd naar de hersenen waar ze als een specifieke geur of smaak herkend worden. Omdat smaak voor 75% gebaseerd is op geur zijn beiden van invloed op elkaar.

Wat kan smaakverlies veroorzaken?

De meest voorkomende oorzaak is een infectie of problemen met de mond maar het verlies van smaak kan ook veroorzaakt worden door een hoofdtrauma waarbij bepaalde zenuwen beschadigd raken of doordat we in contact komen met bepaalde gassen of chemicalien.

Meest voorkomende oorzaken van verlies van smaak:

 • Hoofdletsel
 • Blootstelling aan chemicaliën of gassen
 • Beschadiging van de tong of mond
 • Door oor, neus of keeloperatie
 • Als gevolg van medicatie

Hoeveel kunt u claimen als u lijdt aan smaakverlies?

De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de ernst van het letsel dat u heeft opgelopen. Het verlies van smaak kan een grote invloed hebben op uw kwaliteit van leven en als het het gevolg is van de nalatigheid van een ander dan heeft u recht op een vergoeding om dit verlies aan vermogen te compenseren.

Hoewel de bedragen variëren voor dit type letsel willen we toch een indicatie geven van tussen de 5.000 en 15.000 afhankelijk van de mate van smaakverlies en de leeftijd van het slachtoffer.

Hoe gaan we een claim indienen voor verlies van smaak?

Aan de basis van uw schadeclaim ligt de analyse van uw letsel. Een van onze advocaten zal een medisch onderzoek laten houden als onderdeel van de verantwoording. Daarnaast moet de oorzaak van het letsel worden vastgelegd.

Wij begeleiden u stap voor stap door dit proces en geven u advies ten aanzien van de door u te ondernemen acties. Voordat we een letselschadeclaim indienen maken wij persoonlijk kennis bij ons op kantoor maar liever nog bij u thuis. Dan hebben we meestal een goed beeld van uw persoonlijke omstandigheden en zijn vaak alle noodzakelijke documenten voorhanden. Vanaf het allereerste moment werkt ons team samen met u, uw familie en ons medische team om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk herstelt en een rechtmatige vergoeding krijgt.

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat