Van achterop aanrijding tot kettingbotsing

Aanrijdingen van achter zijn de meest voorkomende vorm van botsingen. In ongeveer 29 procent van alle auto-ongelukken is er sprake van een achterop aanrijding. Wat is een achterop aanrijding?

Een achterop aanrijding ontstaat wanneer een bestuurder een voertuig direct voor hem van achteren aanrijdt. Dit gebeurt vaak voor een stoplicht, een stopbord of bij een verkeersopstopping of file. Het overgrote deel van de achterop aanrijding vindt plaats bij lage snelheden maar kunnen natuurlijk ook plaats vinden op hoge snelheid op de snelweg.

In de regel zijn slecht twee auto’s betrokken, maar een achterop aanrijding kan ook een kettingreactie veroorzaken waarbij soms wel 10-tallen voertuigen betrokken zijn in een kettingbotsing. Achterop aanrijdingen veroorzaken veel ‘blik’ schade en vaak ook lichamelijk letsel afhankelijk van de snelheid waarbij de botsing tot stand kwam, het type voertuig en de omstandigheden op de weg.

Hoe komt een achterop aanrijding tot stand?

 1. De achterop rijdende bestuurd rijdt op lage snelheid zijn voorganger aan;
 2. De achterop rijdende bestuurder rijdt op hoge snelheid op een stilstaande voorganger in;
 3. De achterop rijdende bestuurder rijdt harder dan zijn voorganger waardoor hij hem aanrijdt.

Voorbeeld 2 en 3 kunnen extreme gevolgen hebben omdat enorme krachten vrijkomen. Door de kracht van de botsing kunnen voertuigen gaan glijden, op de kant komen en van de weg raken. Natuurlijk maakt het ook veel uit als de achterop rijdende auto veel groter en zwaarder is dan de voorganger. Onafhankelijk van de snelheid maakt dat heel veel verschil.

Wanneer schakelt u de hulp in van een letselschadeadvocaat?

Het is altijd verstandig om de hulp van een gespecialiseerde en onafhankelijke letselschadeadvocaat in te schakelen. Wij werken alleen voor u en in uw belang. Wij zijn niet gebonden aan het beleid van andere partijen. Bel gratis 0800 44 55 000 of maak gebruik van ons letselschadeformulier.

Veel mensen denken dat een achterop aanrijding een kleine gebeurtenis is. Soms denken ze zelfs dat het niet eens nodig is om de hulp in te roepen van een specialist. Omdat letselschadezaken erg complex kunnen zijn is het niet verstandig om dit volledig over te laten aan de betrokken partijen. Schakel altijd de hulp in van een letselschadespecialist.

Eerst: neem altijd eerst contact op met uw huisarts of een andere specialist. Daarna: neem contact op met een letselschade advocaat:

 • Als u diegene bent die achterop gereden is als u denkt dat uw voorganger aansprakelijk is;
 • u letsel heeft opgelopen die medische aandacht en zorg nodig hebben waardoor u niet kunt werken;
 • u andere verliezen heeft geleden ten gevolge van dit ongeluk;
 • uw kind letsel heeft opgelopen ten gevolgen van de achteraanrijding;
 • u een naaste heeft verloren ten gevolge van het ongeval.

U heeft de gevolgen en de stress te dragen van de schade en het letsel. Het laatste wat u wilt, is zich zorgen maken over een juridisch traject en financieel herstel. Ga nooit geheel zelfstandig in discussie met de verzekeringsmaatschappij omdat u dan in onervarenheid en emotie woorden en zinnen kunt gebruiken waarmee zij u onder druk kunnen zetten om een eventuele schadeclaim en uitkering te drukken. Daarom, bel ons voor een gratis advies en kennismaking. Wij werken alleen voor u.

Interessante andere informatie:

 1. Smartengeld eisen
 2. Hoogte schadevergoeding berekenen
 3. Waarom Letselschadeavocaat.nl

Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letselschade veroorzaakt door anderen.

Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd uw eigen specialist in want wij werken alleen in uw belang!

Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.

Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80

  Volledige naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Bij grootste kettingbotsing in Nederland zijn 200 voertuigen betrokken!

  Plotselinge mistbank veroorzaakt kettingbotsing: 6 november 1990 – Door een plotseling opgedoken dichte mist op de A16 nabij Breda, reden meer dan 200 auto’s en vrachtwagens op elkaar. Hierdoor kwamen 10 mensen om het leven en raakten er 28 gewond.

  Bron: Nieuwsdossier.nl

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat