Ongelukkige samenloop van omstandigheden bij een arbeidsongeval

Ongelukkige samenloop van omstandigheden bij een arbeidsongeval: Een schadeclaim na een arbeidsongeval is niet mogelijk als er sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. In dit geval wijst de rechter de aansprakelijkheid van de werkgever af voor letselschade die ontstaat als een medewerker en een klant samen een zwaar voorwerp tillen.

Als schade ontstaat door toevalligheden en alledaagserisico’s bestaat er geen recht op een schadevergoeding. De ondergrens van aansprakelijkheid ligt bij de ongelukkige samenloop van omstandigheden of wel het huis, tuin en keukenongeval.
De werkgever gaf til- en veiligheidsinstructies en hield toezicht op veilig werken. De werkgever kwam daarom de zorgplicht na. De rechter wijst daarom aansprakelijkheid af voor de letselschade die ontstond bij het samen tillen van een doos door een medewerker van de Hornbach en een klant.

Ongelukkige samenloop van omstandigheden bij een arbeidsongeval

Polsletsel door tilongeval bouwmarkt

In een bouwmarkt laden een klant en een medewerker vloertegels op een kar. Een van de dozen met tegels valt en raakt de pols van de werknemer van de bouwmarkt. De werknemer loopt letselschade op en stelt zijn werkgever aansprakelijk. De werkgever wijst de aansprakelijkheid af. De rechtbank Gelderland beoordeelt de aansprakelijkheid van de werkgever voor dit arbeidsongeval.

Veiligheidsmaatregelen werkgever voor veilig tillen

De rechter stelt vast dat de dozen veilig op de pallet waren gestapeld. De werkgever gaf bovendien veiligheidsinstructies, voorlichting en regels om veilig te tillen en er is een veiligheidscoördinator op de werkvloer.

De veiligheidsregels voor het tillen schrijven voor dat werknemers een klant of college vragen een groot of zwaar voorwerp te tillen. Dat een klant en een werknemer samen een zwaar voorwerp tillen is gebruikelijk in soorgelijke winkels (bouwmarkten). De rechter beoordeelt dit voorschrift daarom als niet gevaarzettend.

De werkgever is volgens de rechter door deze maateregelen de zorgplicht nagekomen.

Voorbeelden ongelukkige samenloop van omstandigheden

Een speels duwtje tussen collega’s, een scherp keuken mes op het werk, een tak die (toevallig) afbreekt door een storm of je evenwicht verliezen en tegen iemand aan vallen, zijn situaties waarin de rechter aansprakelijkheid afwees. De schade ontstond in deze gevallen door een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Bespreek uw schadevergoeding

De grens tussen aansprakelijkheid en een ongelukkige samenloop van omstandigheden is niet altijd helder. Onze specialisten gaan graag met u in gesprek. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

  Uw naam

  Uw e-mailadres

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Uw bericht


  Bron: www.rechtspraak.nl: Rechtbank Gelderland 21 december 2022, ECLI:NL:RBGEL:2022:7059

  Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

  Bereken het hier

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Letselschade advocaat