Chroom-6

Het element chroom-6 is een metaalsoort die zich altijd bindt aan een andere stof waaronder zuurstof en zink. Chroom-6 wordt vanwege deze eigenschappen gebruikt in diverse toepassingsgebieden in de industrie.

Met chroom-6 wordt onder andere roestwerende verf gemaakt. Ook wordt het gebruikt in beton en om houtsoorten te conserveren maar chroom-6 wordt toch met name vanwege de roestwerende eigenschappen ingezet. Chroom-6 is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot kanker. Het komt vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het bewerken van een met chroom-6 bewerkt oppervlak door middel van schuren, slijpen, zagen of verhitten. Stof met chroom-6 komt dan vrij in de lucht (Bron: Rivm)

Waarom is chroom-6 gevaarlijk?

Onbeschermd werken kan leiden tot zeer ernstige gezondheidsrisico’s

Chroom-6 is zo gevaarlijk omdat je niet weet of gemakkelijk kunt bepalen of middel verwerkt is. Het wordt gebruikt in diverse materialen en toepassingen. Oude schuttingen, geverfde metalen objecten of zelfs een betonplaat. Als je in aanraking komt met een grote hoeveelheid chroom-6 omdat je bijvoorbeeld onbeschermd aan het werk bent kan dit leiden tot zeer ernstige gezondheidsrisico’s. Chroom-6 kan zich gemakkelijk binden met de cellen in je lichaam die hierdoor kunnen muteren. Deze mutaties kunnen kanker veroorzaken. De chroom-6-verbinding kan op drie manieren in het lichaam terechtkomen: door inslikken (maag), door inademen (longen) of via de huid. De chroom-6-verbinding moet eerst oplossen in het water van het longslijm, maagsap of zweet van de huid. Na het oplossen kan de chroom-6-verbinding een lichaamscel ingaan en zo in het lichaam komen.

Waarom wordt Chroom-6 gebruikt?

Chroom-6 wordt gebruikt om zijn hoge hechtingswaarde. Door de sterk corrosie werende eigenschap wordt chroom-6 toegevoegd aan grondverf waarover vervolgens een topcoating wordt aangebracht.

Waar kom je Chroom-6 tegen?

Chroom-6 is op grote schaal gebruikt bij het coaten van bijvoorbeeld bruggen, viaducten, defensiematerieel, flatgebouwen, gemeentehuizen, grote tankers, schoolgebouwen, treinen en viaducten.

  1. Artilleriegeschut
  2. Bruggen
  3. Cassettebandjes
  4. Fabrieksgebouwen
  5. Floppydisks
  6. Geïmpregneerd hout
  7. Gelooid leer
  8. Graafmachines
  9. Helikopters
  10. Jeeps
  11. Kunstwerken
  12. Lantarenpalen
  13. Machines
  14. Metalen constructies
  15. Printplaten
  16. Raffinaderijen
  17. Schuttingen
  18. Sluizen
  19. Tanks
  20. Vliegtuigen
  21. Vrachtwagens

Het veilig ontmantelen en verwerken van deze reusachtige constructies is een omvangrijke klus met ingewikkelde veiligheidsprocedures. Dit kan alleen worden uitgevoerd door gediplomeerde werknemers volgens strikte protocollen.

De toxiciteit van chroom-6 is jarenlang onderschat. Wereldwijd vormt dit een enorm probleem met veel gedupeerden tot gevolg. Met name de medewerkers die dagelijks werken aan producten die structureel met chroom-6 zijn bewerkt hebben te leiden onder de zoekmakende gevolgen.

Geen zorgen voor de doe-het-zelver

De thuis klusser hoeft zich geen zorgen te maken. De situatie van destijds in de werkplaatsen van Defensie is niet te vergelijken met bijvoorbeeld het thuis verzagen van een stuk geïmpregneerd hout. In de hangars werd dagelijks geschuurd aan de chromen oppervlakten van tanks en vliegtuigen, waarbij grote hoeveelheden stof met daarin chroom-6 vrijkwamen. Een oud-medewerker vertelde aan de Volkskrant dat hij ‘het ijzer in zijn boterhammen proefde’ (Bron: de Volkskrant).

Een verflaag op een oud huis met daarin chroom-6 is ongevaarlijk. In tegenstelling tot asbest blijft chroom-6 hard en gaat het niet op den duur verstuiven. En zelfs wie besluit de zaag in zijn geverfde planken te zetten, loopt waarschijnlijk weinig risico. Met het verzagen van een partij oud hout komt geen grote concentratie chroom-6 vrij. De blootstelling aan de giftige stof is in dat geval ook van te korte duur om echt risico op te leveren.

Onze specialisten

Marit Herngreen
Ela Timmermans
Rianne Bockhoven

Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

Bereken het hier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Letselschade advocaat