Slachtofferhulp waarschuwt voor financiële problemen door misdrijven

Slachtofferhulp Nederland vroeg deze week aandacht voor de financiële problemen die ontstaan na (ernstige) misdrijven. Slachtoffers en nabestaanden zouden beter geholpen moeten worden na een misdrijf om financiële problemen te voorkomen.

Na een ernstig seksueel- of geweldsmisdrijf zijn er verschillende manieren om een letselschadevergoeding te krijgen. Bijvoorbeeld een vergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De aansprakelijke partij kan daarnaast in een strafzaak of civiele procedure veroordeelt worden tot het betalen van een schadevergoeding. De duur van de procedure en de hoogte van de schadevergoedingen zijn echter dusdanig dat slachtoffers en nabestaanden regelmatig financieel in de knel komen.

Schadefonds Geweldsmisdrijven

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven betaalt een (voorschot op een) schadevergoeding na een gewelds of seksueel misdrijf. De vergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven is bedoeld voor gevallen waarin de aansprakelijke partij of een verzekeraar geen schadevergoeding betaalt. In afwachting van een eventuele procedure kunnen slachtoffers en nabestaanden een voorschot vragen van het Schadefonds.

Slachtofferhulp waarschuwt voor financiële problemen door misdrijven

Schadevergoeding in een strafzaak

Alleen als de schadevergoeding in een strafzaak is vastgesteld, schiet de overheid de schadevergoeding voor als de dader deze niet kan betalen. De overheid betaalt in dat geval als de vergoeding acht maanden na de rechtelijke uitspraak nog niet is voldaan. De strafrechter beoordeelt de schadeclaim echter alleen als deze niet ingewikkeld is. Nabestaanden en slachtoffers hebben daarom niet altijd de keuze om de schadeclaim te laten afhandelen door een strafrechter.

Schadevergoeding civiele procedure

Na een civiele procedure kan de schadevergoeding verhaald worden op de aansprakelijke partij. Slachtoffers en nabestaanden zijn in dat geval afhankelijk van de financiële situatie van de aansprakelijke partij. Een kale kip kan helaas niet geplukt worden. Daarom is een vonnis in een civiele procedure zeker geen garantie dat de schade wordt vergoed. Daarnaast duurt het zowel in de straf- als civiele procedure vaak lang voordat er een uitspraak van de rechter is.

Nieuw slachtofferbeleid

Slachtofferhulp wijst er op dat door deze regelingen regelmatig financiële problemen ontstaan bij slachtoffers en nabestaanden. Mogelijke oplossingen zijn het werken met standaardbedragen waardoor de schadeclaim sneller en makkelijker kan worden afgehandeld of het verhogen van het bedrag dat het Schadefonds betaalt.

Ook in de politiek is aandacht gevraagd voor deze problemen. Naar verwachting presenteert het kabinet dit voorjaar nieuw slachtofferbeleid.

Gratis advies

Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht


    Bron: www.nos.nl

    Heeft u recht op een letselschade vergoeding?

    Test het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat