Een medewerkster van een Tbs-kliniek raakt gewond tijdens een noodsituatie. De vrouw haast zich van een trap af als er een alarm afgaat en een collega mogelijk in gevaar verkeert. Bij het afdalen van de wenteltrap loopt de vrouw knieletsel op.
Traplopen is een alledaagse bezigheid. Werkgevers hoeven geen instructies te geven voor alledaagse bezigheden. Uiteraard moet de werkgever wel zorgen dat de trap voldoende veilig is. In dit geval loopt de vrouw de trap af, terwijl er een alarm afgaat. Dit alarm betekent dat er mogelijk een collega in gevaar is. De vraag komt dan ook op of een noodsituatie invloed heeft op de afhandeling van een bedrijfsongeval.
Uiteindelijk wijst de rechter de vordering af. Dat er sprake is van een noodsituatie betekent niet dat een handeling gevaarlijker is. Ook in noodsituaties moeten werknemers de nodige voorzichtigheid in acht nemen. Bij de beoordeling van dit arbeidsongeval door een val van een trap zijn verder de volgende overwegingen van belang:
- Slechts als er specifieke omstandigheden zijn die daarom vragen, moet een werkgever maatregelen treffen en instructies geven voor de alledaagse activiteit traplopen;
- De trap moet wel voldoende veilig zijn en aan de eisen van de wet voldoen;
- Dat er sprake is van een noodsituatie (alarm) betekent niet dat een alledaagse bezigheid als traplopen extra gevaarlijk is.

Traplopen is een alledaagse activiteit
Als er letsel ontstaat bij een bedrijfsongeval beoordelen of de werkgever de zorgplicht nakwam. Alledaagse gevaren vragen echter niet om maatregelen van de werkgever. Dit is bepaald in het Broodmesarrest. De werkgever hoefde geen instructies te geven over het opensnijden van een broodje met een mes. Dit is namelijk een handeling die iedereen thuis ook regelmatig verricht. Het zelfde geldt voor traplopen. Traplopen is een alledaagse activiteit waarvoor geen instructies of voorzieningen noodzakelijk zijn:
‘Traplopen kwalificeert in beginsel als een alledaagse activiteit. Daarvoor geldt als uitgangspunt dat er geen maatregelen (anders dan algemene maatregelen) hoeven te worden getroffen (ECLI:NL:GHAMS:2020:2389). Daarom hoefde Fivoor voor het traplopen in beginsel geen nadere instructies aan [verzoekster] te geven of specifiek voorzieningen te treffen. De trap of de ruimte waarin die staat hebben geen eigenschappen die dat anders maken.’
De werkgever moet gevaar voorkomen. Er zijn geen instructies nodig voor het gebruiken van een trap., maar de trap moet wel voldoende veilig zijn. In dit geval verwijst de vrouw onder andere naar extra anti slip maatregelen. Het slachtoffer gleed echter niet uit. Daarom hadden anti-slip maatregelen het ongeval niet voorkomen. Dat er geen anti slip ondergrond op de trap was aangebracht, kan de werkgever dan ook niet verweten worden. Dat een andere trap misschien veiliger was geweest, betekent ook niet dat deze trap onvoldoende veilig was:
‘De trap voldoet aan het huidige Besluit bouwwerken leefomgeving. Dat heeft Fivoor onderbouwd gesteld en [verzoekster] heeft dat onvoldoende gemotiveerd betwist.’
De zorgplicht van de werkgever en noodsituaties
De rechter gaat vervolgens in op de bijzondere omstandigheden van dit bedrijfsongeval. De vrouw liep de trap af terwijl er een alarm afging. Het alarm betekent dat er mogelijk een collega in gevaar is. De rechter overweegt dat werknemers ook in noodsituaties enige voorzichtigheid in acht moeten nemen. Dat er een alarm afging betekent derhalve niet dat het traplopen extra risicovol is:
‘Ook in het geval van een alarmsituatie is er geen sprake van een meer dan alledaags risico. Fivoor stelt dat het voor alle werknemers duidelijk is dat ook, of zeker, in het geval van alarm lopen de eigen veiligheid voorop staat. [verzoekster] erkent dit. Er komt ook niet slechts één collega af op het alarm, maar van iedere afdeling komen er collega’s. Als het voor een van de collega’s om welke reden dan ook een keer niet veilig is om snel op de alarmsituatie af te lopen, dan moet die werknemer daar rekening mee houden. Enige voorzichtigheid is ook in alarmsituaties geboden.’
Gratis rechtsbijstand en advies bij letselschade
Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Rotterdam 10 maart 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:4547