Oorzaken letselschade

Letselschade Verkeersongeval

Verkeersongeval voetganger

Na een aanrijding door een auto, motor, scooter, tram, bus of fietser heeft een fietser bijna altijd recht op een schadevergoeding.

De wet beschermt voetgangers na een aanrijding met een motorvoertuig. Bij aanrijdingen met fietsers betekent het snelheidsverschil dat de voetganger meestal in ieder geval een deel van de schade vergoed krijgt.

In Nederland zijn de kosten van een schadeclaim onderdeel van de schade. Een letselschade advocaat inschakelen, kost u daarom niets. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.

Als voetganger aangereden door een fietser

Voetgangers en fietsers zijn gelijkwaardige weggebruikers. Voor het recht op een schadevergoeding na een aanrijding tussen een fietser en een voetganger beoordelen we welke verkeersfouten de aanrijding veroorzaakten. Na een aanrijding blijft regelmatig een groter deel van de schade voor rekening van de fietser vanwege de hogere snelheid van fietsers. Fietsers moeten namelijk net als alle andere bestuurders hun snelheid dusdanig aanpassen dat zij op tijd tot stilstand kunnen komen.

Als voetganger aangereden door een auto of ander motorvoertuig

De wet beschermt voetgangers bij een aanrijding door een motorvoertuig. Motorvoertuigen zijn alle motorisch aangedreven voertuigen met uitzondering van de elektrische fiets (fiets met trapondersteuning). Ook als de voetganger zelf verkeersfouten maakt, betaalt de verzekeraar van het motorvoertuig tenminste de helft van de schade. Dit noemen we de 50% regel. In de meeste gevallen betaalt de aansprakelijk partij de gehele of meer dan de helft van de schade van een aangereden voetganger.

Artikel 185 WVW

De bescherming voor voetgangers staat in artikel 185 Wegenverkeerswet. Op grond van deze wettelijke bepaling is de 50% regel ontwikkelt. In artikel 185 WVW staat:

“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.”

Wat is overmacht bij de aanrijding van een voetganger

Alleen bij overmacht is de bestuurder van een auto niet aansprakelijk na een aanrijding met een voetganger. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is er sprake van overmacht. Overmacht betekent dat de bestuurder geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Bestuurders moeten ook rekening houden met verkeersfouten van anderen en hierop anticiperen. Slechts als een fout zo onwaarschijnlijk is dat een bestuurder daarmee geen rekening hoeft te houden, kan er sprake zijn van overmacht.

De rest van de schade na toepassing van de 50% regel

Of een automobilist of andere bestuurder meer dan de helft van de schade betaalt na een aanrijding, hangt af van de verkeersfouten die beide weggebruikers maakten. Een voetganger kan bijvoorbeeld een deel van de schade dragen vanwege slechte zichtbaarheid in het donker, een voorrangsfout of midden op de weg lopen. Na een aanrijding ontstaat vaak een juridische discussie over de mate van eigen schuld. Het inschakelen van een specialist zorgt dat u een eerlijke letselschadevergoeding krijgt.

Aanrijding op de vluchtstrook

Een uitgestapte automobilist is ook een voetganger. Ook bij een aanrijding op een vluchtstrook is een beroep op artikel 185 WVW dus mogelijk.

Struikelen en vallen als voetganger

Ook als er geen sprake is van een aanrijding kan een voetganger recht hebben op een schadevergoeding. Bijvoorbeeld als een voetganger valt door een gebrek aan de weg of over een gevaarlijk geplaatst voorwerp.

Schakel kosteloos een letselschade advocaat in

Neem contact op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht

    Onze specialisten

    Oscar Hijink
    Mark Visser
    Ela Timmermans
    Rianne Bockhoven
    Eelco Driessen
    Marit Herngreen

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat