Geen letsel geen deelgeschil

Een deelgeschilprocedure is een verkorte rechtszaak waarin de rechter slechts een oordeel geeft over een onderdeel van een letselschade of overlijdensschadeclaim. Voor een deelgeschilprocedure moet het slachtoffer onderbouwt aantonen dat er sprake is van letsel. Als er geen bewijs is van het gewond raken, dan verklaart de rechter het slachtoffer niet-ontvankelijk.

De rechtbank Midden-Nederland verklaarde een rechtzoekende niet ontvankelijk in een recente uitspraak, omdat uit de beschikbare informatie niet blijkt dat het slachtoffer gewond raakte (letsel opliep). Een deelgeschilprocedure is mogelijk bij overlijdensschade en letselschade. Een van de voorwaarden om een deelgeschilprocedure te starten is dan ook dat er sprake is van letsel. Voor dit letsel is niet altijd uitgebreid bewijs nodig. Het slachtoffer moet echter wel onderbouwen dat er sprake is van letsel:

‘De rechtbank zal [verzoeker] niet-ontvankelijk verklaren in zijn verzoek omdat niet gebleken en op geen enkele manier is onderbouwd dat sprake is van letsel.’

geen letsel geen deelgeschil, bewijs van gewond raken deelgeschilprocedure, Rechtbank Midden-Nederland 9 april 2025, ECLI:NL:RBMNE:2025:2038

Niet ontvankelijk in deelgeschil wegens ontbreken bewijs van letsel

De rechter verklaart het slachtoffer niet-ontvankelijk. De reden hiervoor is dat er geen bewijs is van het gewond raken. Het slachtoffer, althans de advocaat van het slachtoffer, geeft geen omschrijving van het letsel dat is opgelopen. In een proces verbaal van de politie staat dat er alleen sprake is van materiële schade. Het letsel is ook niet besproken in de onderhandelingen die voorafgingen aan deze procedure. Dat er in de aansprakelijkstelling wel een beschrijving staat van het letsel, maakt dit niet anders. Ook dat is onvoldoende om aan te nemen dat er sprake is van letsel. Het verzoek is daarom onvoldoende onderbouwd:

‘In het verzoekschrift staat wel dat [verzoeker] als gevolg van het ongeval ernstig letsel heeft overgehouden (punt 39 verzoekschrift) maar welk “ernstig” letsel dat dan is, is niet toegelicht. Er wordt zelfs niet ingegaan op welke klachten [verzoeker] dan zou hebben. Er zijn ook geen aanwijzingen dat [verzoeker] letsel aan het ongeval heeft overgehouden. Zo is in het proces-verbaal van de politie vermeld dat het om een verkeersongeval met uitsluitend materiële schade gaat. […] Zoals ASR ter zitting heeft toegelicht en de advocaat van [verzoeker] niet heeft betwist, is in de onderhandelingen tussen partijen het beweerdelijk letsel van [verzoeker] ook nooit ter sprake gekomen. Het enkele feit dat in de aansprakelijkstelling van 5 september 2022 aan de tussenpersoon een omschrijving van het beweerdelijk letsel wordt gegeven, maakt het voorgaande niet anders. [….] Kortom, de advocaat van [verzoeker] heeft op geen enkele manier onderbouwd en niet gebleken is dat [verzoeker] enig letsel door de aanrijding heeft opgelopen, zodat deze zaak ten onrechte als deelgeschil is aangebracht.’

Andere voorwaarden deelgeschil

Voor een deelgeschil moet er sprake zijn van letsel- of overlijdensschade. Daarnaast gelden er nog andere voorwaarden voor een deelgeschilprocedure:

  • Met de uitspraak in het deelgeschil moeten partijen in staat zijn de schade verder in onderling overleg te regelen. De uitspraak moet naar het oordeel van de rechter dus een bijdrage leveren aan het bereiken van een overeenkomst tussen partijen;
  • Het leveren van bewijs door het horen van getuigen en deskundigen is niet mogelijk in een deelgeschil.

Aantonen letsel

Voor het bewijs in een letselschade procedure is het belangrijk dat het slachtoffer een dokter bezoekt. De aantekeningen die een dokter maakt, tonen aan welk letsel het slachtoffer opliep. Deze zogenaamde medische informatie is onmisbaar om succesvol schade te claimen. Bovendien is het voor de bewijskracht belangrijk dat het doktersbezoek zo snel mogelijk na het ongeval plaatsvindt.

In een deelgeschil beoordeelt de rechter slechts een onderdeel van de schadeclaim. In veel gevallen is het dan ook niet nodig om bewijs te leveren van de omvang van de schade of het verband tussen het letsel en het ongeval. Deze letselschadeclaim wordt niet afgewezen omdat het slachtoffer niet aantoonde welk letsel hij precies opliep, maar omdat er helemaal geen bewijs is waaruit blijkt dat het slachtoffer gewond raakte.

Gratis rechtsbijstand en advies bij letselschade

Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht

    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Midden-Nederland 9 april 2025, ECLI:NL:RBMNE:2025:2038

    Heeft u recht op een letselschade vergoeding?

    Test het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat