Chauffeur glijdt bij uitstappen uit door sneeuwval

Een vrachtwagen chauffeur valt door sneeuwval op het perceel van een opdrachtgever. De gewonde chauffeur stelt zijn werkgever aansprakelijk voor de opgelopen letselschade. Is de werkgever aansprakelijk voor het letsel dat ontstond toen de werknemer uitgleed?

De chauffeur stapt in de haven van Antwerpen uit en glijdt uit. De haven is niet sneeuwvrij gemaakt. De rechter beoordeelt of de werkgever voldoende maatregelen heeft genomen om het ongeval te voorkomen en aansprakelijk is voor de schade van dit bedrijfsongeval.

Welke verplichtingen heeft de werkgever bij gladheid door sneeuw en ijs?

De werkgever moet maatregelen nemen om letselschade bij werknemer te voorkomen. Op eigen terrein kan dit betekenen dat de werkgever verplicht is om sneeuw te ruimen of andere maatregelen te nemen om gladheid te voorkomen. De werkgever kan niet worden verweten dat ander plekken niet sneeuwvrij zijn. Buiten de werkplek kan de werkgever wel worden verweten dat werknemers onvoldoende zijn gewaarschuwd of dat veiligheidsmiddelen ter voorkoming van uitglijden zoals schoenen niet zijn verstrekt.

Chauffeur glijdt bij uitstappen uit door sneeuwval, Rechtbank Zeeland-West-Brabant 30 juni 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:4195

Wat als ik onder werktijd uitglijdt door gladheid?

De werkgever betaalt schade van werknemers die ontstaat door een schending van de zorgplicht van de werkgever. De bewijslast voor het nakomen van de zorglicht ligt bij de werkgever. Bij het beoordelen van de zorgplicht is wel van belang welke maatregelen de werkgever kan nemen:

‘[verzoekende partij] heeft artikel 7:658 BW aan zijn vordering ten grondslag gelegd. Ingevolge dit artikel is een werkgever aansprakelijk voor schade die een werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.’

Werkgever heeft geen direct toezicht op locatie ongeval

De chauffeur stapt in de haven van Antwerpen uit en glijdt vervolgens uit. De werkgever kan geen verwijt worden gemaakt van het feit dat de haven niet sneeuwvrij is:

‘Tussen partijen staat vast dat [verzoekende partij] in de ochtend van 9 februari 2021 ten val is gekomen doordat de weg waarover hij liep glad was als gevolg van sneeuwval. [verzoekende partij] verwijt [verwerende partij] dat zij niet heeft gezorgd voor een veilige werkomgeving maar noch [verwerende partij] noch [bedrijf] had direct toezicht op het terrein van de haven in Antwerpen. Het kan hen dan ook niet worden tegengeworpen dat de wegen op dat terrein niet sneeuwvrij waren.’

Welke maatregelen nam de werkgever om uitglijden te voorkomen?

Vervolgens beoordeelt de rechter welke maatregelen de werkgever wel heeft genomen. De werkgever stuurde een e-mail waarin werknemer werden gewaarschuwd voor gladheid. Daarnaast droeg de chauffeur veiligheidsschoenen. De werknemer wist dus dat het glad was en beschikte over schoenen die uitglijden hadden moeten voorkomen. De werkgever heeft daarmee aan zijn zorgplicht voldaan:

‘Bovendien staat vast dat het die nacht al had gesneeuwd. [verzoekende partij] was hiermee bij aanvang van zijn werkzaamheden die dag dus bekend. Het is dan ook niet zo dat [verzoekende partij] bij het uitstappen uit zijn vrachtwagen is overvallen door plotselinge gladheid. De kantonrechter is van oordeel dat het risico op gladheid bij sneeuwval bekend mag worden verondersteld‘

In welke situaties is iemand aansprakelijk voor gladheid op zijn terrein?

Op de openbare weg kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn voor gladheid. Daarbij kan onder andere van belang zijn of een strooiplan is nageleefd. Daarnaast kan een eigenaar/beheerder van een terrein aansprakelijk zijn voor letselschade door gladheid. Deze aansprakelijkheid geldt ten opzichte van het eigen personeel , maar ook ten opzichte van bezoekers/klanten. Bij deze vorm van aansprakelijkheid beoordelen we onder andere hoe groot de kans is dat er iemand letselschade opliep en welke maatregelen het ongeval hadden kunnen voorkomen.

Gratis rechtsbijstand en advies bij letselschade

Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht

    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Zeeland-West-Brabant 30 juni 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:4195

    Heeft u recht op een letselschade vergoeding?

    Test het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat