Letselschade door e-step

Let op vakantie op bij de aanschaf van kleine elektrische voertuigen. In Nederland lopen gebruikers van kleine elektrische voertuigen, zoals stepjes, mini-trikes en monowheels, grote risico’s. Hier mogen deze apparaten niet op de openbare weg rijden. Letselschade door e-step is op dit moment niet verzekerd.

Als bestuurders een ongeval veroorzaken, dienen ze zelf de kosten te betalen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars in De Telegraaf. In het buitenland zijn dergelijke voertuigen vaak wel legaal. Hoewel veel particulieren een AVP – Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren – hebben afgesloten zal deze niet tot uitkering overgaan omdat e-voertuigen niet gedekt worden. En dan? Hoe kun jij als slachtoffer je schade verhalen?

Heb jij letselschade opgelopen doordat je bent aangereden door een e-step of ander elektrisch voertuig? Neem dan contact op met Hijink Advocaten.

    Volledige naam

    E-mailadres

    Telefoonnummer

    Niet op de hoogte van de regels

    Ook Veilig Verkeer Nederland slaat alarm. Ouders zijn vaak niet op de hoogte van de Nederlandse wet- en regelgeving voor het speelgoed dat ze voor de kinderen kopen. Uit onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van alle ondervraagden niet weet dat lichte elektrische voertuigen op de Nederlandse openbare weg verboden zijn.

    Hoge boetes voor e-voertuigen op de openbare weg

    Oneigenlijk gebruik van e-voertuigen kan je een boete van €380 opleveren. “Bovendien loop je de kans dat het voertuig in beslag genomen wordt. De officier van justitie bepaalt wat ermee gebeurt”, aldus het OM.

    letselschade door e-step of elektrisch skateboard claimen

    De politiek zoekt een oplossing

    Niet alleen particulieren worstelen met de regels voor elektrische voertuigjes waaronder e-stepjes, mini-trikes, e-skateboards, monowheels en e-skates. Ook politiek Den Haag is op zoek naar een oplossing.

    Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt dat terugkerende vakantiegangers op hun hoede moeten zijn als ze een hip voertuig in het buitenland hebben gekocht. Daar mag het apparaat vaak op de openbare weg gebruikt worden maar in Nederland mag dat niet. Veel mensen weten dat niet en de boete is fors met €380.

    Politici zien in dat er duidelijkheid moet komen voor de consument, maar over een oplossing zijn ze verdeeld. „We zien een toename van het aanbod en mooie voorbeelden in het buitenland. In diverse wereldsteden rijden ze al rond, al gaat het niet vlekkeloos”, reageert VVD-Kamerlid Remco Dijkstra.

    Dijkstra ziet twee kanten: „Mensen worden mobieler en het geeft gemak. Tegelijkertijd ontbreekt regelgeving, zijn ongelukken niet uit te sluiten en kent de huidige infrastructuur in steden beperkingen. Met het Stint-drama nog vers op het netvlies is het duidelijk dat goede regelgeving vereist is.

    Nieuwe e-voertuigen kunnen nuttig en leuk zijn maar er moet geen wildgroei ontstaan.

    Eind 2019 neemt de Tweede Kamer naar verwachting een besluit over nieuwe regels. De grootste regeringspartij ziet het liefst dat de regels in heel Europa hetzelfde worden. Volgens kamerlid Wytske de Pater is het in Nederland ontzettend druk op de openbare weg, het fietspad en de stoep. In Brussel zie je een enorme groei van het aantal e-stepjes wat meer ongelukken met zich mee brengt.

    Er is nu vooral veel onduidelijkheid, het is belangrijk dat mensen weten waar ze aan toe zijn. Zowel de eigenaar van het e-voertuig als de mede voetgangers en weggebruikers.

    Minister Grapperhaus liet eerder dit jaar doorschemeren dat de elektrische stepjes vooralsnog geen prioriteit hebben in de opsporing. Hoewel hij mensen adviseert om niet zomaar e-stepjes of ander batterij exoten te kopen, hoe leuk ze er ook uitzien. De kans dat je hem kwijtraakt, omdat het nog illegaal is, is groot. Het is eerst van belang dat er duidelijkheid over komt.

    Letselschade door aanrijding met een e-step?

    Heb jij letselschade opgelopen doordat je bent aangereden door een e-step of ander elektrisch voertuig? Neem dan contact op met Hijink Advocaten.

    Lichamelijk en geestelijk letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letsel veroorzaakt door anderen.

    Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.

      Volledige naam

      E-mailadres

      Telefoonnummer

      Bron

      Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

      Bereken het hier

      Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
      Letselschade advocaat