Letselschade door gevaarlijk rijgedrag hogere straffen

Letselschade door gevaarlijk rijgedrag moet leiden tot hogere straffen bij de politierechter | 18-3-2018

De minister van Justitie en Veiligheid heeft aangekondigd de strafmaat te verhogen voor automobilisten die de veiligheid van anderen ernstig in gevaar brengt. Hij bij verkeersongelukken waarbij letselschade door gevaarlijk rijgedrag ontstaat, hogere straffen kunnen opleggen.

Letselschade door gevaarlijk rijgedrag

Met enige regelmaat leidt gevaarlijk verkeersgedrag tot ongelukken met zeer ernstige verwondingen of overlijden van het slachtoffer. Nu is het al zo dat bij ernstige verkeersovertredingen de bestuurder zich moet verantwoorden voor de politierechter. De bestuurder kan voor de overtreding of het misdrijf een straf worden opgelegd bestaande uit een transactievoorstel (boete), al dan niet voorwaardelijke rijontzegging, inname rijbewijs, taakstraf of een gevangenisstraf. Dit laatste komt maar zelden voor.

De minister van Justitie en Veiligheid wil zwaarder straffen bij ernstige verkeersdelicten waarbij anderen in gevaar worden gebracht. Het gaat niet alleen in die gevallen waarbij letselschade door gevaarlijk rijgedrag ontstaat, maar om ieder zeer gevaarlijk rijgedrag waarmee andere verkeersdeelnemers in gevaar worden gebracht. Een wetsvoorstel is gestuurd aan onder meer Fonds Slachtofferhulp, het Openbaar Ministerie en de Raad voor Rechtspraak.

Ernstige verwondingen en gevolgen door verkeersongelukken

Het zijn de ernstige gevolgen voor het slachtoffer en naasten die verkeersongevallen met letselschade of overlijden met zich meebrengen, die vragen om een aanpak. De minister pleit er voor ook in situaties waarin geen letselschade of overlijdensschade het gevolg is van het gevaarlijke verkeersgedrag, het OM moet kunnen optreden.

Bij gevaarlijk verkeersgedrag gaat het om onverantwoorde inhaalacties, opzettelijk door rood licht rijden, gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden, rijden onder invloed en bijvoorbeeld rijden met een fors hoge snelheid. Het betreft rijgedrag waarbij automobilisten geen acht slaan op de veiligheid van anderen en onaanvaardbare risico’s nemen.

Verhogen strafmaat bij gevaarlijk verkeersgedrag

Op basis van de huidige wetgeving is het niet mogelijk om zwaarder te straffen. De bedoeling is de strafmaat op te hogen naar een maximaal een gevangenisstraf van 6 jaar bij roekeloos rijden. Ook in de situatie dat er geen slachtoffers met letselschade vallen. Nu is de maximale straf 2 jaar. Ook wordt beoogd een verhoging van de straf toe te passen als iemand binnen 5 jaar weer schuldig maakt aan roekeloos rijgedrag.

In een eerder onderzoek van de Tilburgse Universiteit werden ook de gevolgen in kaart gebracht van zware verkeersdelicten en overtredingen. Er werd gezien dat de strafmaat sterk afhankelijk was van de gevolgen van het verkeersongeluk of de verkeersovertreding. Waren er door een verkeersongeluk zwaar gewonden, forse letselschade of overlijdensschade, dan werd zwaarder gestraft dan wanneer dit niet het geval was. Gevonden werd ook dat slachtoffers met letselschade of de naasten en nabestaanden, ontevreden waren over de opgelegde straf. Het huidige voorstel voor ophoging van de strafmaat bij zware verkeersovertredingen, sluit aan bij de uitkomsten van dit onderzoek.

Hulp bij letselschade na verkeersongeluk

Bent u betrokken geraakt als slachtoffer bij een verkeersongeluk en heeft u letselschade opgelopen. Wilt u weten wat uw rechten zijn. Bel voor vrijblijvend advies van een letselschade advocaat. Onze letseladvocaten werken landelijk en zijn lid van LSA, Keurmerk Letselschade en NIVRE. Bel ons gratis nummer 0800-4455000 of plaats een terugbel verzoek.

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht

    Wij bellen u op werkdagen binnen 15 minuten terug.

    Bron: www.rijksoverheid.nl

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat